Documentarul "Colectiv", este propunerea României la premiile Oscar 2021
Monden 16 octombrie 2020, 17:55 | 1422

Documentarul "Colectiv", în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea "cel mai bun lungmetraj internaţional". Este prima oară când un documentar român intră în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film, la propunerea Centrului Naţional al Cinematografiei.

Distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul "colectiv" şi pentru secţiunea "cel mai bun film documentar", arată reprezentanţii producţiei. "Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator”, a declarat Alexander Nanau.

Regizorul este convins că povestea "Colectiv' va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor americani. ”Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens, a subliniat Alexander Nanau.

"Colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album. 64 de oameni au murit în incendiul care a cuprins clubul Colectiv, numărul victimelor ajungând la doi ani de zile de la eveniment la 65, zeci de persoane având în continuare nevoie de tratament. Procesul Colectiv a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar. Încă nu există o sentință finală. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, pe 4 noiembrie a demisionat premierul Victor Ponta, împreună cu guvernul său.

Opinia ta contează. Comentează!