Bani europeni pentru antreprenori
Economic 24 mai 2023, 20:20 | 883

Peste 300 de antreprenorii din Republica Moldova vor avea mai multe oportunități pentru a-și dezvolta afacerile. Uniunea Europeană a alocat opt milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de trei ani. Vor fi finanțați, cu precădere, antreprenorii care abia au pășit în mediul de afaceri și cei care desfășoară activități economice în mediul rural.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "În Moldova noi vom susține 50 de mii de antreprenori, ceea ce este aproape numărul total de IMM-uri din țară. Deja două treimi din exporturile Moldovei merg spre Uniunea Europeană, iar acesta este un domeniu unde IMM-urile pot avea un rol și mai mare în viitor."

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a notat că această finanțare nerambursabilă va contribui la îmbunătățirea climatului investițional și crearea locurilor de muncă.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Republica Moldova se poate schimba și noi suntem aici să susținem acest proces."

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, prin intermediul căreia va fi implementat proiectul de finanțare, spune că cel puțin 30 de procente dintre femeile din mediul de afaceri vor beneficia de aceste fonduri nerambursabile. Acestea vor avea acces la servicii de consultanță, educație antreprenorială și mentorat.

DUMITRU PÂNTEA, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: "Resursele financiare în valoare de opt milioane de euro acordate de Uniunea Europenană vor fi direcționate spre a susține implementarea a șapte programe de grant administrate, în prezent, de ODA. Asta înseamnă că mai mulți tineri, mai multe femei și, în general, mai multe afaceri vor avea acces la finanțare și vor susține diferite etape de activitate. La modul practic, resursele financiare vor fi alocate pentru programele dedicate debutanților, start pentru tineri, ramurile de susținere ale antreprenoriatului pentru femei."

Proiectul Uniunii Europene pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii de susținere financiară în valoare de opt milioane de euro vine să suplimenteze bugetul de stat. Finanțarea nerambursabilă va merge spre șapte ramuri. Este vorba de proiectele PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cel de Transformare Digitală, de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și cel de Turism Rural.

Opinia ta contează. Comentează!