Drepturile omului rămân încălcate
Social 24 aprilie 2024, 20:12 | 286

Drepturile la libertatea de asociere și de exprimare au fost încălcate, cazurile de tortură au rămas nesoluționate, iar pentru acțiunile ilicite din trecut a prevalat impunitatea. Sunt concluziile raportului privind situația drepturilor omului în Republica Moldova, publicat anual de Amnesty International. Studiul a luat în vizor și dreptul la viața personală, dreptul refugiaților și situația din regiunea transnistreană. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu a fost de găsit pentru a oferi o reacție.

Potrivit raportului, un caz în care Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere este atunci când autoritățile de la Chișinău au scos în afara legii Partidul Șor. În plus, Guvernul a împiedicat membrii partidului „Şansă”, fondat după dizolvarea formațiunii lui Ilan Șor, să participe la alegerile locale din noiembrie trecut.

RAPORT AMNESTY INTERNATIONAL: "Partidul Șor, principala forță din spatele protestelor antiguvernamentale din 2022, a fost declarat „neconstituțional” de către Curtea Constituțională și a fost interzis, fiind acuzat că încearcă să destabilizeze Republica Moldova în complicitate cu Rusia. Pe 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis membrilor partidului „Șansă” să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie."

Amnesty International mai scrie în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informaţii a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase posturi de televiziune. „Măsura s-a înscris în politica Chişinăului împotriva a ceea ce numeşte „dezinformare” şi război hibrid purtat de Rusia la împotriva Republicii Moldova”, se mai arată în studiu.

Organizația mai evidenţiază și tensiunile cu Rusia, menţionând că 45 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi şi că cetăţenilor ruşi li se interzice din ce în ce mai frecvent intrarea în Republica Moldova.

Cei 45 de diplomaţi ruşi şi alţi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi din cauza „acţiunilor neprietenoase” ale acestora. O investigaţie realizată în acea perioadă de Jurnal TV şi publicaţia The Insider a dezvăluit că Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău avea în dotare numeroase sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanţă. Investigația a identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperişul ambasadei şi care ar fi avut legătură cu serviciile secrete ruseşti.

În raportul Amnesty International se mai arată că, în iulie 2023, preşedintele Partidului Comuniştilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanţii regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare, iar în acest caz nu a fost efectuată o anchetă eficientă.

Opinia ta contează. Comentează!