Mai mulți locuitori din satul Râșcova cresc cartofi ecologici și spun că afacerea este una profitabilă
Făcut acasă 18 octombrie 2021, 16:09 | 4338

Agricultura este o muncă extrem de grea, iar atunci când vine vorba de produse ecologice, lucrul este și mai migălos. O spun mai mulți locuitori din satul Râșcova, raionul Criuleni, care cresc cartofi. Oamenii i-au sădit, prășit și curățat de gândaci - cu mâinile.

EUGENIA SÂRBU, locuitoare a satului Râșcova: "Așa cartof îl numim Valeria - este opt lei, mai mășcat. Acela e șase lei. "

Eugenia Sârbu are 60 de ani. Ea spune că și-a petrecut cam toată viața printre cartofi.

EUGENIA SÂRBU, locuitoare satul Râșcova: "De copil, de când m-am căsătorit numai cartofi și cartofi. Noi suntem satul cartofului. La noi principalul câștig la casă este cartoful."

Femeia recunoaște că nu este o muncă ușoară să crești cartofi ecologici.

EUGENIA SÂRBU, locuitoare satul Râșcova: "Noi am arat cu calul, s-au pus cum noi înainte la părinți - cu sapa, tot cu sapa s-au astupat, s-au prășit și gata. 11:01 // 11:57 Trebuie tot gândacul care mănâncă cartoful să-i luăm cu ligheanele, cu măturile, cu mâinile batem și știți ei peste o vreme, peste o săptămână ei iar apar și iar aceeași muncă. 12:09// 12:31 La noi toată problema e în gândac. Scăpăm de el dacă stropim cu otravă, dar asta unde se duce, în stomacul copiilor mici."

De când a început pandemia, le vine din ce în ce mai greu să-și vândă producția, ne spune Eugenia Sârbu.

EUGENIA SÂRBU, locuitoare satul Râșcova: "Lume foarte multă venea din orașe și cumpărau. Acuma se vede că au frică și ei de boala asta. Chiar foarte mulți de la noi din sat nu au ieșit la vânzare că se tem."

Valeria Bucneac, o altă locuitoare din sat, ne-a spus cum creșe cartofi ecologici.

VALERIA BUCNEAC, locuitoare satul Râșcova: "E greu, e foarte multă muncă, adică toată ziua printre cartofi. Roada este mai puțină, adică nu sunt atât de mășcați cum sunt când sunt stropiți. Sunt curați. Gândacii toți îi strângem cu mâna. Tot procesul îi manual."

În acest an, recolta a fost și mai mică, susține femeia.

VALERIA BUCNEAC, locuitoare satul Râșcova: "La noi în grădină de la multă ploaie s-au stricat mulți cartofi, adică prea multă ploaie, în exces a fost. În anii trecuți a fost mai puțină ploaie, dar au fost mai frumoși. "

Totuși, un lucru o bucură. Cartofii ecologici sunt la mare căutare.

VALERIA BUCNEAC, locuitoare satul Râșcova: "Foarte, foarte întrebați. Îndeosebi cine au copii. La copii sunt întrebați și în căutare."

Tatiana Sadovnic spune că se ocupă cu creșterea cartofilor pentru a mai avea o sursă de venit.

TATIANA SADOVCNIC, locuitoare satul Râșcova: "Avem lucru aici în sat, dar e puțin plătit și pe lângă acest lucru fac și alte lucrări pe acasă ca să mai fac un ban. Primăvara pun 70 de lădițe în pământ de cartofi de sămânță și pe urmă toamna se strânge. La vreo 20 de ari."

Cartofii ecologici costă, în Republica Moldova, între șase și 25 de lei în funcție de soi și mărime.

Opinia ta contează. Comentează!