Condiții de trai pe măsură, infrastructură, facilități de dezvoltare și creștere pentru locuitori, toate se referă la orașul Cahul
Jurnalul Săptămînii 27 iulie 2024, 19:21 | 968

Condiții de trai pe măsură, infrastructură, facilități de dezvoltare și creștere continuă pentru locuitori. Toate se referă la orașul Cahul, care a reușit o performanță impresionantă în ultimii ani, înregistrând succese în toate domeniile, având în tot acest parcurs sprijinul Uniunii Europene. Oamenii locului se bucură de un oraș modern și spun cu fermitate: ”Europa e la noi acasă”.

Cahulul are un mare potențial de dezvoltare, datorită sprijinului Uniunii Europene. Prin programul „EU4Moldova: Regiuni- cheie” aici sunt impulsionate diverse sfere și domenii: infrastructură, economie, agrement, dar și buna guvernare.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: 'Din august 2023, locuitorii orașului Cahul beneficiază de serviciile prestate de primărie la un singur punct de acces. Vorbim despre Ghișeul unic, localizat la parterul primăriei, care prestează peste 17 servicii. Printre acestea sunt eliberarea certificatelor de urbanism pentru proiectare, a autorizațiilor de construcții sau luarea la evidență pentru înscrierea copiilor în instituțiilor preșcolare."

Lucrările de amenajare, precum și asistența tehnică privind funcționarea Ghișeului Unic au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de PNUD și UNICEF, valoarea totală a proiectului fiind de peste 156 mii de euro, inclusiv contribuția primăriei. Acum, accesul cetățenilor la servicii și utilități publice s-a îmbunătățit simțitor.

ELENA PANTILEI, coordonator, Ghișeul unic, Cahul: "Se prestează toate serviciile la un singur punct de acces, persoanele care au necesitatea de a discuta cu un specialist din cadrul primăriei, specialistul coboară la Ghișeul unic unde oferă consultanță."

Locuitorii se bucură de o infrastructură apropiată de standardele europene. Recent au fost reabilitate cum se cuvine străzile Nufărul Alb, Griviței și Dunării. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 are o valoare de 4,6 milioane de euro.

SNEJANA BRÂNZĂ, specialist în achiziții publice, primăria orașului Cahul: "Zona respectivă asigură accesul direct al mașinilor de mare tonaj către punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea. Am reușit să reabilităm 3,2 km de drum. Am reușit să construim o rețea de canalizare cu impact pozitiv asupra mediului, am construit o pistă pentru bicicliști, oferind cetățenilor municipiului Cahul o variantă alternativă."

S-a schimbat la față și parcul central din oraș. Cu alei îngrijite, cu iluminare și sistem de irigare. Parcul a fost modernizat cu peste 600 mii de euro, asistența financiară a partenerilor externi.

STELA BĂDIN, viceprimar al orașului Cahul: "Cam tot ce se vede a fost realizat prin intermediul acestui proiect, și anume: alei pietonale, această fântână arteziană, sistemul de iluminat cu stâlpi, cu pilonii din fontă, mobilierul urban, sistemul de irigare."

La Cahul este implementat acum un alt proiect de anvergură. În luna mai 2023, aici au fost lansate lucrările de construcție a unei noi stații de epurare a apelor uzate. Valoarea totală a proiectului este de peste 46 milioane de euro, bani oferiți sub formă de credit nerambursabil din partea Germaniei, peste 33 de milioane de euro, și de Uniunea Europeană, care a contribuit cu peste 12 milioane de euro.

NICOLAE DANDIȘ, primar, orașul Cahul: "Astăzi, cel mai mare proiect care este implementat în Cahul, ca și buget mă refer, este un proiect investițional în apă și sanitație. Este vorba de mai mulți kilometri de apeduct, conectări la canalizare, construcția unei stații de epurare noi, renovare sectoare de apeduct, extinderea canalizării. Sunt proiecte, care fără aceste fonduri, din resurse proprii, ar fi fost greu sau imposibil de realizat."

Constant sunt îmbunătățite și condițiile în instituțiile publice. Grădinița „Prichindel”, una dintre cele mai mari din oraș, a fost renovată acum trei ani. Acoperișul a fost schimbat, pereții exteriori au fost izolați termic, iar geamurile - înnoite parțial. A fost schimbat și sistemul interior de încălzire.

ANGELA BOGOS, director, grădinița „Prichindel”: "Datorită faptului că a fost făcută termoizolarea instituției am observat că în ultimii doi ani, noi achităm mai puțin gazele naturale, fiindcă, în afară că a fost făcută termoizolarea, a fost schimbat și sistemul de încălzire. Avem și o cazangerie nouă, performantă. Mai mult de 45 de procente am plătit mai puțin pentru gazele naturale."

NICOLAE DANDIȘ, primar, orașul Cahul: "Noi constatăm o îmbunătățire a eficienței energetice. S-a diminuat consumul de gaze la grădiniță, pe partea de electricitate, la fel, iar asta înseamnă, de fapt, o economie de buget, bani care ne permit să investim în alte lucrări necesare. De aceea, încă o dată, mulțumesc Uniunii Europene!"

Uniunea Europeană susține constant și domeniul cultural. În zona adiacentă Palatului de Cultură din oraș sunt reconstruite aleile, zonele de parcare și spațiile de recreere.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Aproape de sfârșit sunt și lucrările de renovare a scuarului Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”. Acum, locuitorii orașului și artiștii de la Palat vor desfășura activități în aer liber, pe un spațiu amenajat frumos. În spatele meu urmează să fie edificat un havuz."

RODICA PĂNĂȘESCU, director, Palatul de Cultură, Cahul: "Sunt gândite locuri de parcare pentru cetățeni, artiști, pentru autocare, pentru activități în masă. Palatul de Cultură din Cahul a devenit, datorită fondurilor europene, datorită participării în proiecte europene, mai ales proiectul ”Eu4Cahul” un hub cultural dezvoltat."

În 2022, municipiul Cahul a devenit „capitala cultural-creativă a Republicii Moldova” și a primit un credit de 300 de mii de euro din partea Uniunea Europene pentru a implementa, până în 2030, proiecte de cultură.

ANA NEDELCU, manager de proiecte, Primăria Cahul: "În cadrul acestui proiect am reușit să organizăm mai multe activități soft, dar și hard, și anume să desfășurăm niște ediții speciale a festivalurilor internaționale, cum ar fi Festivalul de dans etno-folcloric ”Nufărul alb”, festivalul de muzică clasică ”Crescendo” și am realizat recent tabără internațională de pictură."

Iar recent, în incinta Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a fost deschis un centru de inovare, „Inotek”, creat cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Suediei. Aici, locuitorii din Cahul au acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, la programe de formare și instruire.

NICOLAE MOCANU, administrator, centrul „Inotek”, Cahul: "Organizăm împreună cu Tekwill Academy Kids o serie de cursuri de robotică, pentru adulți avem o serie de cursuri cum ar fi dezvoltarea competențelor digitale, proiectarea și dezvoltarea web, marketing digital, design grafic și avem dezvoltate o serie de parteneriate cu instituțiile de învățământ din regiunea de sud, mai exact 56 la număr."

Muzeul Ținutului Cahul este un pioner în domeniul digitalizării muzeale, iar valoarea proiectului susținut de Uniunea Europeană a fost de 975 de mii de lei, dintre care 20% - contribuția primăriei. Au fost realizate mai multe obiective.

MARIA PREPELIȚĂ, director, Muzeul Ținutului Cahul: "Elaborarea conținuturilor digitale, elaborarea QR codurilor de redare și salvare a informației și realizarea brand book-ului și site-ul muzeului."

Orașul Cahul, cu aproximativ 30 de mii de locuitori, a reușit prin aceste schimbări frumoase să-i motiveze pe cetățeni să-și construiască un viitor prosper acasă.

Opinia ta contează. Comentează!