S-a ocupat mai bine de 20 de ani cu legumicultura, iar acum crește flori de primăvară
Social 22 aprilie 2024, 20:24 | 216

S-a ocupat mai bine de 20 de ani cu legumicultura, iar acum crește flori de primăvară. Este istoria lui Andrei Lungu din satul Zaim, raionul Căușeni, în gospodăria căruia găsim petunii, gura leului și alte flori de primăvară, pe care le aduce la piață pentru a-și câștiga existența. „Căușenenii sunt mari iubitori de flori și rare femei care vin la piață, pleacă acasă fără o floare”, le-a declarat bărbatul colegilor noștri de la Studio-L Căușeni.

Pe Andrei Lungu îl găsim în fiecare primăvară în același loc din piața agroalimentară a orașului Căușeni. Ani la rând a comercializat roșii, castraveți, ardei sau varză pe care le creștea singur. De ceva vreme încoace, omul are o altă pasiune.

ANDREI LUNGU, antreprenor: "Acestea sunt petunii, acestea sunt țigăncușe, aici avem gura-leului. Pe acestea le i-au, pentru că se practică și sunt mai rezistente. Au fost semănate o dată. Se pun într-un vas, semințele aparte și se acoperă cu peliculă ca să nu pătrundă aerul."

Antreprenorul susține că florile pot bucura ochiul fiecăruia până în toamnă, doar că necesită o îngrijire aparte.

ANDREI LUNGU, antreprenor: "Se pun semințe foarte mici și se crește timp de două săptămâni. După trebuie mutate în vase mai mari, iar după, într-un pahar și la vânzare. Cel mai important e îngrijirea și cu ce le hrănești. Este hrană specială pe care trebuie să o dai o dată la zece zile, iar în rest le uzi doar cu apă."

Cei care trec prin piață, admiră florile și rar cine pleacă fără să cumpere măcar o floare.

Potrivit experților, prețul florilor sezoniere a crescut în acest an, cu aproximativ 30%, față de cel din anul trecut. Saltul este explicat de costurile mari la îngrășăminte și fertilizanți.

Opinia ta contează. Comentează!