Interese și averi la IP Dubăsari - Jurnalul Săptămânii, 26 Iunie
Jurnalul Săptămînii 26 iunie 2021, 21:07 | 28982

Doi ofițeri de poliție din Dubăsari s-ar fi îmbogățit pe căi ilegale, din contrabandă cu țigări, excrocherii și fapte de corupție. Acum, Ion Țărnă și Alexei Vizdan au statut de învinuit într-un dosar. După reorganizarea sistemului, funcțiile lor au fost lichidate. Ambilor le-a fost blocat accesul la secrete de stat. Cum decurge urmărirea penală, cu ce averi s-au ales polițiștii Țărnă și Vizdan, ce le-au declarat ei anchetatorilor, aflați într-un material special marca Jurnal TV.

Timp de câțiva ani, Ion Țărnă este șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari. În această funcție, el a fost promovat de către fostul șef al Inspectoratului, Dorin Bânțu. Surse confidențiale ne-au spus că Ion Țărnă și Dorin Bânțu sunt cumătri. Ulterior, Bânțu îl aduce în fruntea Serviciului investigații fraude economice a inspectoratului pe Alexei Vizdan. Astfel, Vizdan și Țărnă ar fi intensificat, sub tutela lui Bânțu, traficul ilegal de mărfuri din regiunea transnistreană, profitând de statutul special al funcționarului public.

Ion Țărnă și Alexei Vizdan sunt învinuiți acum într-un nou dosar.

Pe 19 martie curent, procurorul anticorupție Victor Muntean semnează ordonanța de punere sub învinuire a șefului Serviciului investigarea fraudelor economice al IP Dubăsari, Alexei Vizdan, și a șefului Secției investigarea infracțiunilor, Ion Țărnă, din același comisariat. În actul emis de acuzator, ne-a atras atenția o constatare: cei doi ar fi primit 4000 de dolari de la persoane, care aduceau ilegal, din regiunea transnistreană, țigări fără timbre de acciz. Pentru transportarea a 200 de cutii cu țigări erau făcute câte două-trei drumuri, lunar. Potrivit surselor confidențiale, în timp ce unul dintre apartamentele din Chișinău ale lui Vizdan este percheziționat, Țărnă fuge din Republica Moldova. După o lună, acesta apare la un punct de trecere a frontierei și în timpul controlului este reținut. După ce a stat 48 de ore în izolatorul CNA, procurorii l-au eliberat.

Aceleași surse ne anunță că Alexei Vizdan și Ion Țărnă solicită deseori concedii. Pe motiv de odihnă sau de boală. Bunăoară, doar în ultimul an, șeful Secției investigarea infracțiunilor Ion Țărnă ar fi fost bolnav de cel puțin cinci ori. Ultimul concediu medical s-a încheiat acum o săptămână.

În urma reorganizării sistemului IGP, funcțiile celor doi au fost lichidate definitiv. Șefii IP Dubăsari i-ar fi propus lui Vizdan o altă funcție, însă acesta a refuzat-o. Pe 31 mai curent, șeful Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu, a semnat ordinul cu privire la încetarea raportului de serviciu al comisarului principal Alexei Vizdan. Fiind informat despre intenția lui Paiu, cu trei zile înainte, Vizdan anunță conducerea IP Dubăsari că se simte rău și cere un nou concediu.

Pentru a clarifica situația, ne-am dus la Inspectoratului de Poliție. Acolo aflăm că Alexei Vizdan se află de o lună în concediu medical. L-am găsit la telefon.

Vizdan ar fi declarat că nu recunoaște ordinul șefului IGP, Sergiu Paiu, și refuză să-l execute.

Am încercat să aflăm ce măsuri va întreprinde instituția în acest caz, însă Sergiu Paiu nu a răspuns la apelurile noastre repetate. Am încercat să obținem o declarație cu privire la dosarul de corupție, în care este învinuit Alexei Vizdan.

La locul de muncă l-am găsit în schimb pe șeful Secției investigații infracțiuni, Ion Țărnă, dar el a refuzat să facă declarații și ne-a sugerat să-i scriem întrebările pe o foaie.

Țărnă ne-a interzis să intrăm în birou, iar toată discuția a fost la ușa, după care se auzea muzică. Ofițerul a ridicat sunetul și practic nu auzeam ce zice.

Conform legii, odată ce funcționarul cu statut special este învinuit într-un dosar penal, lui îi este blocat accesul la secretele de stat. Așa s-a întâmplat în cazurile lui Țărnă și Vizdan. Ne-am interesat de ce acești doi ofițeri nu au fost suspendați din funcție, dacă nu au acces la secrete, nu pot să investigheze cauze penale, nu pot să audieze persoane, nu pot să întocmească acte.

Șeful Procuraturii Anticorupție Adrian Bordian ne-a declarat că suspendarea din funcție a unui polițist învinuit într-un dosar penal rămâne la discreția procurorului de caz.

Procurorul anticorupție, care instrumentează dosarul ”Alexei Vizdan și Ion Țărnă” este Victor Muntean. El a refuzat să ne explice de ce nu a cerut suspendarea celor doi polițiști.

Nu are o explicație nici șeful Direcției resurse umane a IGP, Andrei Zagoreanu.

Am expediat o solicitare de informații șefului Direcției resurse umane a IGP, însă pană la editarea acestui materialul nu am primit răspuns. Între timp, am analizat declarațiile de avere ale celor doi ofițeri de la Dubăsari. Ion Țărnă a indicat pentru anul 2020 un salariu de 147. 005.16 de lei, iar soția sa, care lucrează la o companie de telecomunicații, a beneficiat de un venit în valoare de 413. 369.00 de lei. Tărnă ar fi vândut un automobil cu 150 mii lei și ar fi obținut alocații pentru copil, în valoare de peste șapte mii lei. Familia Țărnă este proprietar al 29 terenuri agricole. Opt sunt obținute prin donație. Toate terenurile, evaluate la zero lei, se află în satul Mihălășeni, raionul Ocnița. Potrivit unor surse confidențiale, Ion Tărnă ar fi cumpărat două construcții agroindustriale. Una de 97 de metri pătrați și alta de 651 de metri pătrați, ambele obținute în 2018. În declarația de avere și interese acestea sunt evaluate la zero lei.

La capitolul bunuri imobile, familia Țărnă indică un garaj, mai exact, o parcare subterană de 250 de metri pătrați, evaluat la 174 mii de lei, și un apartament de 67 de metri pătrați, evaluat la peste 690 de mii de lei, pe strada Lev Tolstoi din Chișinău. Potrivit unor surse din anturajul lui Ion Țărnă, acesta mai deține două apartamente în Chișinău, care nu se regăsesc în declarația de avere și interese. Unul s-ar afla pe strada Alba Iulia, iar al doilea undeva în sectorul Botanica, unde și-a indicat viza de reședință. Tot pe strada Lev Tolstoi, familia Țărnă ar deține un spațiu comercial, cu o suprafața de 100 metri pătrați. Împreună cu un om de afaceri din raionul Dubăsari, Ion Țărnă și-ar fi procurat un depozit pe traseul Coșnița-Doroțcaia, la doi km distanță de regiunea separatistă. Noi am obținut fotografii cu acest depozit, în care ar fi stocată marfă de contrabandă. Am încercat iar să discutăm cu Ion Țărnă, însă reacția lui a fost aceiași.

La capitolul ”bunuri mobile”, familia Țărnă a indicat două autoturisme - un BMW X4, procurat în 2020, cu 23.000 de euro, și o MAZDA 6, procurată în 2008, cu trei mii de euro. Potrivit unor surse din cadrul IGP, familia Țărnă deține un adevărat parc auto - un Mercedes, un Mitsubisi outlender, un Hyndai Santafe, o Toyota Camry, Toyota Prius, Wolksvagen Jetta și un Audi Q5. Polițistul Ion Țărnă conduce acum un Mercedes E300, cu inițialele afișate, care însă nu se regăsește în declarația de avere și interese.

Cei care îl cunosc, afirmă că Ion Țărnă ar fi avut relații amoroase cu o angajată a Inspectoratului de Poliție Criuleni, reținută recent pentru corupere activă. Mai exact, aceasta ar fi oferit unui ofițer al SIS 500 de euro pentru pentru urgentarea și soluționarea pozitivă a procedurii de acordare a dreptului de acces la secretul de stat. Există înregistrări video, cu un conținut intim, între Ion Țărnă și femeia polițist. Proba s-ar afla în safeul unor procurori. În baza acestor relații, Ion Țărnă ar fi angajat un avocat pentru prietena sa și aceasta ar fi scăpat de arest. Acum, ea s-ar afla în arest la domiciliu. Femeia este originară din Dubăsari și stă vizavi de sediul miliției subordonată regimului de la Tiraspol. Potrivit unor surse, femeia polițist a avut mai multe funcții din cadrul IGP, inclusiv în cadrul INI. Pe parcursul activității sale, ea a avut acces la secretul de stat. Cât activa în poliție, femeia ar fi avut relații amoroase și cu un fost șef al miliției din regiunea separatistă. Ion Țărnă nu a vrut să discute cu echipa noastră de filmare.

A depus declarația de avere și interese pentru anul 2020 și Alexei Vizdan. El a indicat un salariu de 153. 960.66 de lei. Vizdan nu scrie nimic despre soția sa, în schimb a indicat că a vândut o mașină cu 336. 492. de lei. La capitolul bunuri imobile, familia Vizdan arată că deține două terenuri extravilane în Durlești, evaluate la 1000 de lei, dar și un teren extravilan în raionul Anenii Noi, evaluat la 1615 lei. Familia Vizdan are un apartament de 138 metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei. Potrivit unor surse din cadrul MAI, în ultimii ani de activitate la IP Dubăsari, Alexei Vizdan și-ar fi procurat patru apartamente în Chișinău. Unul se află în sectorul Botanica, două - în sectorul Râșcani, unde au avut loc percheziții, și un apartament pe strada Ismail, într-un bloc nou. În acte figurează Elena Vizdan, mama comisarului. Alexei Vizdan a negat aceste informații.

Chiar dacă Alexei Vizdan are patru apartamente în Chișinău, acesta și-a perfectat viza de reședință într-o casă în satul Varnița, Anenii Noi. În toate actele, Alexei Vizdan scrie că stă într-o casă de pe o stradă din sat, care... nu există. Potrivit primăriei Varnița, denumirea străzii a fost modificată în 1996. De atunci, strada are o altă denumire. Am încercat să discutăm cu familia care, la fel, stă pe aceeași adresă cu Vizdan, însă vecinii ne-au spus că ei au plecat cu traiul în Rusia, iar casă este părăsită.

Funcționarii de la primăria Varnița au strâns din umeri și au declarat că familia Vizdan nu a locuit niciodată în sat. Am arătat fotografia polițistului. Nimeni nu l-a recunoscut.

Polițistul Alexei Vizdan apare în listele electorale. Angajații primăriei afirmă că mulți oameni cer viză de reședință în Varnița, deoarece cu ea poți să circuli liber în regiunea transnistreană, fără a fi supus vreunui control.

Potrivit celor, care îl cunosc pe Alexei Vizdan, acesta ar fi indicat în acte că ar locui cu chirie, fictiv, într-un sat din raionul Dubăsari, doar pentru a beneficia de indemnizația cu privire la închirierea spațiului locativ, acordată de IP Dubăsari.

Pe această faptă ar fi existat și o cauză penală.

Conducerea IP Dubăsari nu a fost de acord cu această decizie și a atacat-o.

În declarația de avere și interese, Alexei Vizdan a omis să indice că în anul 2018 a devenit director al societății cu capital limitat IGOLOG LTD, care prestează servicii de asistență a afacerilor. Întreprinderea este înregistrată în zona offshore.

În administrația acestei companii din offshore se află și Igor Loghin, șef al Serviciului securitate publică al IP Dubăsari, împreună cu soția sa. Am verificat declarația de avere și interese depusă de Igor Loghin, însă la capitolul ”active financiare în țară și/sau în străinătate”, acesta nu a declarat că deține concomitent o altă funcție de conducere sau un alt venit decât cel de la serviciu. Am încercat să vorbim cu Igor Loghin, însă telefonul lui este deconectat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie