Este istoria Nataliei Cerva din Bălți, care îi ajută pe mulți să se bucure de viață, ea singură având o problemă de vedere
Și-a vândut apartamentul la bloc și a cumpărat o casă, dar nu doar pentru ea, ci și pentru alții... Este istoria Nataliei Cerva din Bălți, care îi ajută pe mulți să se bucure de viață, ea singură având o problemă de vedere. Aflați în continuare prin ce provocări a trecut Natalia Cerva de-a lungul anilor și cum a reușit să-și atingă scopul.
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Am decis să vindem apartamentul și să luăm o casă ca să construim un centru, așa îl numeam eu înainte, multifuncțional cu plasament temporar. Așa Centru este și la Orhei, numai pentru copii. Noi ne străduim să fie și persoanele în etate. Centrul este de 300 de metri pătrați, o să ne străduim să facem și un teren de joacă pentru copilași, dar cu așa scop ca să implicăm și cei mari. Noi avem persoane de 30 de ani și îi numim copii, și de 60 de ani tot îi numim copii."
Ideea de a crea un centru pentru persoanele cu nevoi speciale i-a venit în 2017. Deși mai este mult de lucru, Natalia Cerva spune că Centrul este deja funcțional, fiind vizitat frecvent de copii, dar și persoane în etate.
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "O să vină 13 copilași. Până acum am scris scrisori pentru Moș Crăciun, Am făcut flori. Facem gimnastică cu copilașii, le fac masaj. Ei necesită, pentru că sunt mulți cu paralizie cerebrală"
Natalia Cerva trăiește toată viața cu o problemă de vedere, dar asta nu a împiedicat-o niciodată să-și continue activitatea.
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Birotica eu nu o văd, dar mă mândresc că țin minte tot, absolut. Știu ce scrisoare să scriu, ce demers, cui să-l adresez."
În casa transformată în centru multifuncțional, Natalia Cerva locuiește împreună cu mama ei și cu fiica. Aceasta suferă de paralizie cerebrală în urma unui vaccin făcut în copilărie.
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "La vârsta de doi ani, după ce i-a făcut vaccina, ea avea mare febră și într-o săptămână a avut două kilograme și jumătate, la doi anișori. Am fost să o controlăm, să facem investigații, chiar și România am fost și aici la Centrul Mamei și Copilului. Medicii mi-au spus că da, este ceea ce este."
De sprijinul Nataliei Cerva se bucură și mama ei, care a învățat din nou să meargă și să vorbească, după ce a suferit un accident vascular cerebral.
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Eu fac cu mămica gimnastică în fiecare dimineață. Cinci medici mi-au zis că „E gata! Du-te și o îngroapă” după un AVC. Eu am adus-o la această stare, nu am fost la niciun spital și mă mândresc cu asta."
NATALIA CERVA, președintele Asociației „Dreptul de a fi”: "Toate mămicile, dintre cunoscutele mele, spun că la lucru trebuie să te duci și să vii. Zic „Nu!” Lucrul e acela pe care îl iubești și îl faci din suflet."
Asociația „Dreptul de a fi” a fost înființată de Natalia Cerva în 2010 și are drept scop sprijinul persoanelor cu nevoi speciale de orice vârstă.