De această dată, eroii noștri vor fi cei care au format cupluri și au reușit să ajungă la cel puțin 50 de ani de căsnicie
În luna februarie, considerată luna iubirii, Jurnal TV își urmează tradiția și lansează cea de-a unsprezecea ediție a campaniei „Păstrați iubirea, păstrați!”. De această dată, eroii noștri vor fi cei care au format cupluri și au reușit să ajungă la cel puțin 50 de ani de căsnicie. Prima poveste de dragoste din cadrul campaniei este cea a soților Vasile și Claudia Staver, din satul Scoreni, raionul Strășeni. În pofida provocărilor vieții, iubirea lor a rezistat și a ajuns un exemplu demn de urmat.
Pe vremea când Moș Vasile și tanti Claudia s-au întâlnit iubirea se șoptea pe ascuns și era demonstrată mai mult prin fapte. Acum jumătate de secol tânărul Vasile tocmai revenise din armată. Era chipeș, puternic și determinat să-și urmeze inima. Claudia de atunci era sfiioasă și înțeleaptă. I-a unit o întâmplare, dar din acea clipă sunt de nedespărțit.
VASILE STAVER, locuitor al satului Scoreni CLAUDIA STAVER, locuitoare din Scoreni: "Chiar în drum ne-am întalnit, ei erau 4 băieți unul din Mahala, iar alții din partea cealaltă de sat. La noi în timpul tinereții veneau partea asta la fete si acolo la pod mare se băteau pentru fete. El sa luat din urma mea, da eu mergeam el din urmă, ma apucat din urma, si mergeam, mi-a dat o bomboana, el a mâncat-o bucată, el o bucata, am ajuns până pe vale, și i-am spus date la o parte ca vine mama, o sa ma flocaioască, și seara ne-am dus la film, tot atunci? atunci ziua se făceau nunțile."
Cei doi soți și acum își amintesc de nunta lor. Două zile a ținut petrecerea. Muzica se auzea necontenit, iar oaspeții, după cum era tradiția, veneau la petrecere... chiar și fără invitație. Știut lucru - când e nuntă-n sat, toată lumea susține tinerii inauraței cu chef și voie bună.
VASILE STAVER, locuitor al satului Scoreni CLAUDIA STAVER, louitoare din Scoreni: "Cerere nu se făcea, se aducea fata acasă, părinții o întâmpinau, îi puneau o broboadă simplă pe spate a doua zi se ducea tata mirelui la părinții fetei. De ce? ca să anunțe părinții mei, fiindcă, eu nu m-am mai dus acasă, ei nu știau unde sunt eu. Se punea atunci data nunții, cine sunt nănașii, chipurile aceștia erau din partea băietului, așa erau obiceiurile, tradițiile."
Au ridicat o casă frumoasă pe banii adunați la nuntă. Totuși, nu s-ar fi descurcat fără ajutorul părinților, și a sătenilor. Așa era tradiția. Așa erau timpurile.
VASILE STAVER, locuitor al satului Scoreni CLAUDIA STAVER, locuitoare a satului Scoreni: "Sărea lumea, toate neamurile, se adunau oamenii, se făcea un fel de clacă și încă fără o copeică, aduceau chiar și mâncare. În acest an se fac 50 de ani de când sunteți împreună. Cum ați menținut flacăra? - anii au trecut și greu și ușor, datorită răbdării, mai mult ea pe mine, eu mereu eram la serviciu, trebuie să îmi mulțumească seară și dimineață. Avem și două fete, trăiesc bine, și ele au copii, am devenit străbunică de două ori, slava domnului."
La nunta de aur, moș Vasile și tanti Claudia pot afirma cu mândrie că au urmași demni, iar viața trăită cu toate încercările ei nu a fost în zadar.
STAVER, fiica cuplului: "Mama este îndrăzneață, sunt și emotivă, dar și o bună gospodină, să coc pâine, eu defapt m-am căsătorit tare devreme, la 18 ani, dar cred că așa mi-a fost soarta. Asta este o bucurie pentru mine fiindcă am ajuns să îmi văd strănepoții deja cum o dori domnul. De la bunei am învățat cum să fii un bun gospodar, cum să om bun în viață, și cu mult m-au ajutat în viață. 50 La toate sărbătorile suntem aici la bunei cu mare drag oricând."
SVETLANA TABACARI, primărița satului Scoreni: "Mă bucur foarte mult când văd așa familii de la care avem ce lua, un exemplul pentru societatea noastră."
Exemplul cuplului Staver demonstrează că acolo unde e răbdare și iubire necondiționată anii care trec aduc rost existenței. Când doi oameni se țin împreună, provocările se transformă în trepte spre realizări frumoase și adevărate bucurii, iar greutățile devin doar un prilej de a ne aminti că dragostea învinge tot.