Rusia folosește embargoul cu gaze naturale pentru a impune Republicii Moldova condiții politice, afirmă Anatol Țăranu
Politic 4 februarie 2025, 20:18 | 152

Sistemul de gazificare al Republicii Moldova este o moștenire a rețelei create pe timpul Uniunii Sovietice și nicio schimbare nu a fost posibilă, pentru că de la independență încoace, la Chișinău s-au perindat guvernări docile Moscovei. Este opinia istoricului și diplomatului Anatol Țăranu, potrivit căruia, Rusia folosește embargoul cu gaze naturale pentru a impune Republicii Moldova condiții politice. Acțiunile de combatere a acestei intenții sunt insuficiente, deocamdată. Este nevoie de o soluție radicală, ne-a declarat Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, istoric și comentator politic: "Noi suntem victimele acelui sistem pe care așa și nu l-am modificat cardinal pe parcursul independenței Republicii Moldova, chiar dacă pe această direcție s-au întreprins inclusiv anumite acțiuni, care s-au soldat cu anumite schimbări. În ceea ce privește Transnistria, această dependență este de sută la sută, iar ceea ce s-a întâmplat acum, când Federația Rusă a întrerupt livrarea în Transnistria, în Republica Moldova, a creat această stare de criză profundă, care se transformă într-o criză umanitară."

Dacă pe malul drept al Nistrului se observă o tendință de diversificare a surselor, pe malul stâng lucrurile nu se schimbă - infrastructura e totalmente dependentă de Federația Rusă. În aceste condiții, Moscova folosește embargoul cu gaze pentru a impune Republicii Moldova condiții politice.

ANATOL ȚĂRANU, istoric și comentator politic: "Este absolut evident că guvernările care s-au succedat la Chișinău pe parcursul acestor 30 de ani, în mare măsură erau afiliate intereselor Federației Ruse, iar Moscova a fost dintotdeauna acea forță care impunea dependența economică și dependența de gaze. Ei foarte bine înțelegeau și înțeleg astăzi că această dependență este posibilitatea cea mai serioasă de a influența politica Republicii Moldova și de a nu-i permite acestui stat tânăr, acestei zone a Europei, să migreze către alte centre de putere, care ar putea să-i creeze concurență Federației Ruse."

Astăzi, regiunea transnistreană este principala pârghie de influență geopolitică asupra Guvernului de la Chișinău, afirmă Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, istoric și comentator politic: "Acest conflict nesoluționat, care a fost înghețat conștient de Moscova este nimic altceva decât cea mai radicală și eficientă posibilitate de a ține Republica Moldova priponită în acest spațiu, ca să nu-i permită să migreze spre Uniunea Europeană, cu atât mai mult să nu-i permită să migreze spre o integrare profundă cu România."

Expertul a remarcat că ceea ce s-a făcut în ultimii ani în domeniul energetic poate fi numit „doar startul soluționării problemei”.

ANATOL ȚĂRANU, istoric și comentator politic: "Doar în ultimul timp am început să construim aceste linii electrice, de furnizare a electricității, care ar putea să ne salveze. Desigur, se întreprind măsuri, inclusiv cu ajutorul Uniunii Europene, cu ajutorul prietenilor noștri și partenerilor de dezvoltare din exterior, dar, deocamdată, toate aceste măsuri sunt temporare, nu avem o soluție radicală."

Potrivit lui Anatol Țăranu, o soluție poate să vină numai după o dezbatere serioasă în interiorul societății, care să răspundă la o întrebare fundamentală: cât de viabil este acest stat și care ar putea să fie viitorul lui, inclusiv din punct de vedere economic, în condițiile în care Republica Moldova păstrează acel sistem învechit, sovietic, pe care nicidecum nu-l poate reforma.

Opinia ta contează. Comentează!