Etapă importantă în procesul de aderare
Astăzi și mâine, la Bruxelles, se desfășoară screening-ul bilateral privind Capitolul 9 de aderare - „Servicii financiare”. Oficialii de la Chișinău spun că aceasta este o etapă importantă în parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul este și o oportunitate pentru a spori colaborarea între instituții și pentru a aduce sistemul financiar moldovenesc la standardele europene.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Vom analiza, de această dată, Capitolul 9 - servicii financiare. În cele două zile de screening bilateral ne propunem să prezentăm progresele făcute de țara noastră în dezvoltarea domeniilor legate de serviciile financiare, în special în sectorul bancar, cel al asigurărilor și cel al pieței de capital."
Sistemului financiar îi revine un rol important în sprijinirea eforturilor pentru realizarea tranziției către o economie și o societate mai echitabilă care să aducă mai multă incluziune, a declarat șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian.
GHENADIE MARIAN, șeful Biroului pentru Integrare Europeană: "Aceasta presupune reglementări clare și eficiente - printr-un cadru bine structurat pentru autorizare licențiere și supraveghere. Protecția drepturilor consumatorilor - prin mecanisme de garantare a depozitelor și scheme de compensare a investitorilor. Sancțiuni corecte prin măsuri care previn și pedepsesc abuzurile de piață."
Mai mult, implementarea politicilor din Capitolul 9 de aderare va permite Republicii Moldova să dezvolte o piață financiară competitivă.
VALERIA HUȚULEAC, referentă pentru Capitolul 9: "Să creștem încrederea investitorilor, să digitalizăm serviciile financiare, să dezvoltăm servicii financiare moderne care sprijină finanțarea durabilă cu responsabilitate ecologică și socială. Să facem astfel, încât instituțiile noastre financiare să poată oferi servicii în toată Uniunea Europeană fără licențe separate pentru fiecare stat membru."
Entitățile financiare care fac obiectul Acquis-ului comunitar pot activa pe întreg terotoriul Uniunii Europene în conformitate cu principiile „pașaportului unic” și „controlului țării de origine”, fie prin înființarea sucursalelor, fie prin furnizarea de servicii pe o bază transfrontalieră. Acquis-ul acoperă trei domenii majore pentru care se aplică aceste principii: servicii bancare, servicii de investiții și servicii de asigurări.