PAS își spală păcatele
Condamnații la închisoare pe viață vor fi lipsiți de două opțiuni - eliberarea condiționată și comutarea pedepsei în baza amnistiei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat azi, în regim de urgență, de Parlament. Proiectul a fost susținut de 54 de deputați PAS, iar ceilalți s-au abținut. Astfel, noul act normativ interzice, cităm: „comutarea pedepsei cu detențiune pe viață în închisoare de 30 de ani, urmată de eliberare condiționată în cazul celor care au pedeapsă detenție pe viață”. Citat închis. Noile prevederi se aplică și celor care au beneficiat anterior de reducerea sau comutarea pedepsei. Inițiativa vine în contextul recentei eliberări a doi interlopi, în baza unei legi votate în 2022 de către deputații PAS. Ședința de azi a Parlamentului a fost aprinsă - replicile au curs una după alta, cei din opoziție reproșându-le deputaților puterii inclusiv legea adoptată în urmă cu trei ani.
GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "Cu părere de rău aceste efecte juridice s-au răsfrânt nu doar asupra celor care au comis infracțiuni ușoare, dar au făcut uz și cei care au comis infracțiuni grave sau deosebit de grave sau excepțional de grave și lideri ai lumii criminale, interlopi cu renume, care când au fost puți după gratii pentru tot parcursul vieții lor. Voi le-ați făcut un cadou nemaipomenit. Eu nu știu dacă cineva dintre voi s-a gândit măcar pentru o secundă ce impact are asta asupra securității publice și cât de siguri sunt cetățenii. Ceea ce ați făcut, ați făcut, iar acum suportăm consecințele. Noi și atunci în comisia am atras atenție și în plenul Parlamentului despre urmările negative urmare acestor modificări."
ANGELA CARAMN, deputat BCS: "Am vorbit de mai multe ori - încă vom suporta urmările grave ale acestei guvernări păguboase a PAS. Eliberarea unor interlopi, care au fost capi ai grupărilor criminale, sunt niște „floricele”, pentru întreaga societate. Ați încercat să găsiți o justificare în Codul penal, ați vorbit despre amnistia din 2008... Dar în 2008 era vorba despre persoane care nu au 20 de ani, femei însărcinate și despre mame care au copii minori."
GAIK VARTANIAN, deputat neafiliat: "Mulți dintre voi nici nu v-ați dat seama ce impact vor avea acele amendamente. Cel puțin doi dintre cei care s-au ocupat de aceste amendamente au fost la această tribună. Dacă nu Comisia juridică e de vină, cine atunci? Toată comisia trebuie să-și prezinte scuzele victimelor acestor infractori. În al doilea rând, trebuie să fie demis consilierul juridic al Maiei Sandu, care i-a împins acest document. De asemenea, președintele trebuie să ia în calcul o posibilă demisie a ministrului Justiției."
Între timp, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate încearcă să justifice amendamentele votate în 2022 și tot ce a urmat în consecință.
RADU MARIAN, deputat PAS: "Fizic este imposibil, pentru că erau multe chestiuni enunțate în spațiul public că iată deputații trebuie să citească absolut toate proiectele cap coadă. Vă dați seama, sunt foarte multe proiecte și fizic nu ai cum să citești cap coadă orice fel de proiect de decizie."
IGOR CHIRIAC, deputat PAS: "Această lege cu privire la amnistie, cum am spus și astăzi în plen, ea a fost votată și de majoritate și de opoziție în varianta inițială a ei. Ulterior, au existat unele amendamente de modificare a legii amnistiei, care au dus la aplicarea și neînțelegerea lor neuniformă"