UE oferă 250 de milioane de euro pentru malul drept al Nistrului și 60 de milioane pentru malul stâng
Politic 4 februarie 2025, 20:17 | 192

Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova până când sectorul energetic al țării va deveni complet independent și integrat în piața europeană. Asigurările au fost date de comisarul european pentru extindere, Marta Kos, în urma întrevederii pe care a avut-o la Chișinău cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

Noul pachet european de sprijin se ridică la 250 de milioane de euro. Din această sumă, 115 milioane de euro sunt pentru compensații la energie electrică până în decembrie 2025. Alte 15 milioane de euro vor permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar. Cu un buget de 20 de milioane de euro, statul va acoperi total creșterea facturilor la energia electrică pentru școli, grădinițe, spitale și centre sociale. Iar 50 de milioane de euro vor fi oferite pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică. De asemenea, Uniunea Europeană oferă 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, dar cu anumite condiții. Una dintre acestea este respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în regiune.

MARTA KOS, comisarul european pentru Extindere: "Acest pachet de sprijin va face sistemul vostru energetic mai rezilient. Cu acești bani veți putea compensa tarifele din facturile de pe malul drept. De asemenea, vom crea un fond pentru familiile vulnerabile, pentru școli, spitale. Acest lucru va presupune un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro, după care vom crea un fond pentru afaceri de 15 milioane de euro."

Alte 50 de milioane de euro vor merge la finanțarea proiectelor de eficiență energetică. Este vorba despre programele Satul European, ODA și Eco-voucher. Mai mult, suplimentar la sprijinul de urgență în sumă de 30 de milioane de euro, oferit recent pentru achiziția de gaze pentru regiunea transnistreană, Uniunea Europeană este dispusă să aloce alte 60 de milioane de euro pentru malul stâng al Nistrului. Este vorba despre un gest omenesc, a declarat Marta Kos.MARTA KOS, comisarul european pentru Extindere: "Aderarea la Uniunea Europeană și rezolvarea problemei transnistrene sunt două procese diferite. Noi nu putem permite ca viitorul european al Republicii Moldova să devină ostaticul conflictului. Este important să prevenim aprofundarea acestor lacune între malul drept și cel stâng."

Pe termen lung, sprijinul european va permite Republicii Moldova să-și sporească securitatea energetică prin investiții și reforme pentru tranziția energetică și să asigure eliminarea completă a aprovizionării rusești cu resurse energetice. Comisarul european a amintit și de Planul de creștere în sumă de 1,8 miliarde de euro, cel mai mare pachet de sprijin oferit de blocul comunitar unui stat partener. Acesta va începe să fie valorificat de Republica Moldova în două-trei luni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Republica Moldova a făcut pași fermi pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic. De doi ani, pe malul drept nu mai suntem vulnerabili în fața șantajului cu gaze naturale. Independența energetică este un pilon esențial al securității noastre naționale. Cu sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova devine tot mai pregătită în fața provocărilor externe, în timp ce construim un viitor mai sigur pentru cetățeni."

Potrivit Guvernului, obiectivul final al pachetului de sprijin european este asigurarea unei furnizări stabile de gaze și energie electrică, dar și a unei predictibilități a tarifelor. În afară de aceasta, asistența financiară pentru Tiraspol va fi condiționată de anumite măsuri pe care va trebui să le întreprindă. Este vorba de acțiuni concrete prin care să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, dar și un plan asumat prin care Tiraspolul să actualizeze treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. Totodată, consumatorii industriali cu un consum mare de curent urmează să fie excluși din pachetul de sprijin.

Opinia ta contează. Comentează!