Liderii grupării separatiste de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul UE de 60 de milioane de euro
Liderii grupării separatiste de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. Nu este clar nici dacă cei din stânga Nistrului acceptă sau nu condițiile stabilite de Guvernul de la Chișinău pentru a beneficia de acest sprijin. Totuși, autoritățile constituționale cred că pentru majoritatea subiectelor va fi identificată o soluție, iar condițiile vor fi acceptate, a declarat astăzi, după ședința Guvernului, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Nu avem o reacție, dar suntem convinși că reacție va fi. Este nevoie să depășim această situație critică în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Avem nevoie de această stabilitate și le suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru acest ajutor. Sunt optimist. Nu pot să spun că mai optimist ca niciodată, dar mult mai optimist decât eram acum o lună. Pentru că multe lucruri care nu puteau avansa, inclusiv cele legate de drepturile omului, își vor găsi soluția."
Între timp, o lege a „agenților străini”, inspirată de Moscova, ar putea fi tocmită în curând și în regiunea transnistreană. Exponenții regimului de la Tiraspol au elaborat un proiect, ce vizează sancționarea penală a celor care colectează, stochează și transmit date personale sau informații „clasificate” către cetățeni străini sau autorități externe. Este vorba de pedepse de până la zece ani de închisoare. „Chișinăul va cere retragerea acestei inițiative”, a declarat Serebrian.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Este foarte regretabil acest lucru și care vine într-un moment foarte nepotrivit, când tocmai vorbim despre drepturile omului și necesitatea respectării lor. Ieri am transmis o circulară, o scrisoare adresată Tiraspolului, dar și mai multor parteneri externi, nu doar cei implicați în procesul de negocieri - Marea Britanie, Germaniei, Franței - care sunt donatori importanți, inclusiv în programe de edificare a încrederii. Am solicitat ca această inițiativă neavenită să fie retrasă."
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a anunțat marți, la Chișinău, că blocul comunitar a elaborat un nou pachet de sprijin pentru țara noastră, iar 60 de milioane de euro au fost alocate pentru populația din stânga Nistrului. Asistența va fi însă condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume Tiraspolul: acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiunea transnistreană; un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune; companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie și excluderea consumatorilor industriali cu un consum mare de energie din pachetul de sprijin. Banii oferiți de Uniunea Europeană ar acoperi necesitățile energetice din stânga Nistrului până la mijlocul lunii aprilie.