Crește cartofi de Olanda la Ștefan Vodă
Un tânăr de 33 de ani, revenit recent de peste hotare, a decis să îmbine tradițiile în materie de agricultură ale bunicilor cu noile tehnologii. Vorbim despre Mihai Popovici din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Tânărul a transformat o seră veche a familiei în teren protejat, iar în toată grădina a plantat cartofi timpurii. Pe 30 ianuarie a sădit cartofi aduși din Olanda, iar în ajun de Paște Mihai speră să-și ducă deja producția la piață. El spune că testează în premieră o metodă practicată în țările europene.
MIHAI POPOVICI, fermier: "Eu prelungesc ceea ce au făcut bunicii mei. Ne ocupăm cu sera, cu pământul. Acum am plantat cartoful de primăvară din Olanda. Sortul se numește Riviera. E prima producere și e cel mai roditor cartof."
Tehnologia de plantare a cartofilor în plină iarnă nu este una obișnuită, a declarat tânărul pentru Studio-L Căușeni. Mihai spune că a ținut legumele la încolțit trei săptămâni, după care le-a plantat la o anumită adâncime în pământ.
MIHAI POPOVICI, fermier: "Acum umiditatea solului e foarte bună. Cartoful de devreme el se plantează la începutul lunii februarie. Eu am hotărât la sfârșitul lunii ianuarie să sădesc, pentru că timpul de afară ne permite. Peste două, trei zile timpul se răcește și vin ploile, ninsorile."
Toți cei 25 de ari pe care a plantat cartofi vor fi acoperiți cu peliculă protectoare. Irigarea este un element esențial.
MIHAI POPOVICI, fermier: "Acest agril dă o protecție de până la -5,-8 grade și protejează cartoful. Acestea sunt două bazine pe care le-am făcut în acest an ca să pot uda cartoful. Apa e foarte bună, sunt toate condițiile necesare pentru creșterea cartofului."
Tânărul spune că anul trecut pe acest teren a plantat varză și usturoi, iar în 2026 planifică ca toată grădina să fie transformată în teren protejat sub formă de seră. Mihai Popovici afirmă că toate investițiile efectuate până acum sunt din veniturile proprii.