0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Tot mai mulți pasionați de panificație descoperă farmecul pâinii cu maia
Social 15 aprilie 2025, 12:58 | 5012

Tot mai mulți pasionați de domeniul panificației descoperă farmecul pâinii cu maia - sănătoasă, gustoasă și care necesită o atenție aparte la preparare. Unul dintre ei este Natalia Cușnir din Chișinău, care a deschis o brutărie artizanală. În fiecare dimineață are grijă să pună pâinea dospită în cuptor. Spune că întreg procesul e complicat, dar fascinant, iar pâinea cu maia este cu totul deosebită față de cea clasică.

VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "Este ora opt dimineața, iar pâinea cu maia abia a fost scoasă din cuptor. Întregul proces de preparare durează aproape 24 de ore, însă rezultatul merită așteptarea: o pâine mult mai sănătoasă și benefică pentru organism."

Natalia a descoperit arta pâinii artizanale în 2019, atunci când o colegă i-a oferit o porție de maia. De atunci, prepararea pâinii cu maia a devenit pentru ea nu doar o provocare, ci și o formă de dedicare și rafinament.

NATALIA CUȘNIR, fondatoarea brutăriei: "Pasiunea a început cumva de prin 2019 când o colegă mi-a dat prima porție de maia. Încă nu știam ce e cu ea și cum se face. Încet, s-a dezvoltat pasiunea pentru pâinea cu maia, în primul rând pentru că este altfel ca și textură, este o provocare în primul rând să o produci, să o faci, să o coci. Este un proces mult mai îndelungat, necesită foarte multă tehnică, foarte multe observații și multă grijă."

Ideea de a deschide o brutărie s-a conturat cu timpul, însă antreprenoarea nu a crezut că acest vis va deveni realitate.

NATALIA CUȘNIR, fondatoarea brutăriei: "Coceam pâine între joburi, întâi pentru familie, apoi pentru prieteni, dar doar în timpul liber. După ultimul job, cumva a fost impulsul mai mare fiindcă eu aveam în imaginea mea o dorință de a avea o brutărie dar nicidecum nu îmi părea de realizat."

Natalia spune că procesul de preparare este unul complicat, dar asta e ceea ce face pâinea artizanală atât de specială.

NATALIA CUȘNIR, fondatoarea brutăriei: "Măiaua este ca un copil, cine face pâine pe maia cunoaște asta, ea necesită hrăniri frecvente, dacă ea a fermentat, trebuie să o cunoști când ea este gata, i-ai o porțiune din cea fermentată și îi adaugi din nou apă și făină, fiindcă asta este hrană, bacteriile, drojdiile, se hrănesc până la un anumit moment"

Brutăria la care a visat Natalia și-a început activitatea în luna august a anului trecut.

Opinia ta contează. Comentează!