Lev Ciubotaru are peste 700 de hectare în satul Mihăileni, pe care crește cereale, floarea-soarelui, fructe și legume
Trăim în pace 17 noiembrie 2022, 20:20 | 1397

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Astăzi vorbim despre romi. În pofida stereotipurilor, care există în privința acestei etnii, un reprezentant al acesteia a vrut să facă școală și i-a trimis la carte pe copii și nepoți. Lev Ciubotaru din raionul Râșcani a muncit toată viața și se mândrește cu acest fapt.

Pe Lev Ciubotaru l-am găsit în câmp. Zice că este aici de la șase dimineața până noaptea târziu. Are peste 700 de hectare în satul Mihăileni, pe care crește cereale, floarea-soarelui, fructe și legume. Acest lan de porumb, însă, îl privește cu amărăciune. Recolta din acest an este una dintre cele mai slabe, pe care le-a avut vreodată. Dar astea sunt riscurile, suspină omul. Știa că va avea parte și de eșecuri, când a decis să-și lege viața de agricultură.

LEV CIUBOTARU, agricultor: "Dacă am lucrat la tutun de mititel. La școala de producere am lucrat din clasa a patra până în clasa a opta. Instinctul de agricultor s-a trezit în suflet și am hotărât să lucrez în agricultură."

Părinții lui Lev nu au fost la școala, dar el a studiat și la colegiu, un lucru foarte rar întâlnit în neamul lui.

LEV CIUBOTARU, agricultor: "Părinții mei nu au fost oameni învățați, au fost oameni simpli. Au muncit în gospodăria sătească în satul natal. Mereu și-au dorit ca eu să învăț. Mai ales tata."

Dorința de a avea o viață mai bună l-a motivat să pună mâna pe carte.

LEV CIUBOTARU, agricultor: "Văzând condițiile de trai... cam sărăcuțe... Am hotărât să merg să învăț. Noi eram șase frați, numai eu am învățat. Toți au făcut școala generală, cum era atunci, dar numai eu am mers mai departe și am învățat."

Lev zice că a suportat și discriminări, dar a muncit mult pentru a demonstra că nu toți romii sunt la fel.

LEV CIUBOTARU, agricultor: "Și în ziua de azi e foarte greu. Un rom să lucreze în gospodăria sătească și să fie în satul natal... Aici trebuie să te comporți ca fata ceea mare cu fiecare cotaș, fiecare persoană, fiecare agent economic, ca să nu le fie frică că ești rom și îl amăgești. Dacă omul pierde încrederea în tine, nu mai are rost să rămâi în acel post de lucru."

Niciodată nu a renunțat la neamul său. Le-a transmis și copiilor să nu uite cine sunt, de fapt.

CRISTINA CIUBOTARU, profesoară: "Nu pot să spun că mi-am ascuns vreodată etnia. În sat este una, te cunosc toți, dar peste tot am menționat că sunt de etnie romă. Cu asta m-am mândrit și mă mândresc în continuare. Am încercat să ținem piept și să arătăm o parte mai pozitivă, decât cum consideră ceilalți."

Lev Ciubotaru are patru fete și șapte nepoate. Și-a dorit ca toate să aibă studii superioare și așa s-a întâmplat. Acum, una dintre fiice este profesoară la un liceu, iar încă una, la un colegiu.

LEV CIUBOTARU, agricultor: "Mult am vrut ca ele să învețe, să fie în rând cu lumea. M-au ascultat."

Lev Ciubotaru a insistat ca toți membrii familiei sale să vorbească limba romani. Doar prin istorie, valori și tradiții bine păstrate generațiile își pot păstra identitatea, crede bărbatul.

Opinia ta contează. Comentează!