Averea magistraților din Ungheni - Jurnalul Săptămânii, 12 Iunie
Jurnalul Săptămînii 12 iunie 2021, 21:40 | 10548

Judecătorii din Ungheni au un salariu mediu de 20.000 de lei pe lună. Mai au și donații. Cel puţin așa arată declaraţiile cu privire la avere și interese depuse de către magistrați pentru anul 2020. // În instanța din Ungheni activează 11 judecători și în această ediție vorbim despre câțiva dintre ei, care au depus declaraţia la timp. Începem cu șeful Judecătoriei, Vasile Șchiopu.

Președintele Judecătoriei Ungheni a fost numit în funcţia de judecător la sfârșitul anului 2003, prin decret prezidențial. În declarația de interese și avere pentru anul 2020, Vasile Șchiopu a indicat un salariu de 256. 912.54 de lei. Soția sa a încasat un venit anual în valoare de peste 258 de mii lei. Venit obținut din alte surse, cum ar fi pensia și indemnizația de boală, a constituit în jur de 122 de mii lei. Judecătorul spune că toate veniturile familiei parvin doar din.

Oficial, familia Șchiopu are trei terenuri intravilane, doua primite ca moștenire, iar unul - procurat în anii 90. Mai sunt două case cu terenuri adiacente. O casă cu suprafața de aproape 100 de metri pătrați, evaluată la 10.865 de lei, a fost moștenită.

Casa cu suprafaţa de 146,9 metri pătraţi, construită de soţii Şchiopu în anul 1992, are acum o valoare de 111.004 de lei. În declarația de avere și interese depusă în anul 2016 aceeași casă era evaluată la 130.918 de lei.

La capitolul bunuri mobile, Vasile Șchiopu a indicat un autoturism Honda CRV, procurat în anul 2017 cu 180 de mii lei. Cam 9 mii de euro.

Colegul lui Vasile Șchiopu, Anatolie Rusu, a fost numit în funcţia de judecător la sfârşitul anului 2005. În declarația de avere și interese pentru 2020, Anatolie Rusu arată un salariu de 269.995.74 de lei, iar soția sa care activează la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a ridicat un salariu anual de 124. 498.00 de lei. Oficial, familia Rusu deține patru terenuri, dintre care trei agricole și unul intravilan. Familia locuiește într-un bloc nou din centrul orașului Ungheni, într-un apartament de 66,8 metri pătrați, evaluat la 509.236 de lei. În anul trecut, Anatolie Rusu a cumpărat un autoturism Toyota Corola cu 50 de mii de lei, iar în anul 2019, o Toyota Yaris, cu 20 de mii lei... Am încercat să discutăm cu Anatolie Rusu și ne-am deplasat la sediul judecătoriei Ungheni. Deși, pe panou era indicat că toate ședințele de judecată pentru acea zi erau închise, demnitarul a refuzat să vorbească cu noi.

Asistentul lui Anatolie Rusu ne-a recomandat să așteptăm în hol pană va discuta cu acesta în privința unui interviu. Între timp, am accesat declarația de avere și interese și am observat că judecătorul Rusu a beneficiat de donații în sumă de 1900 de euro de la Nadejda Pascari, o donație de 10 mii de ruble rusești de la Alina Ceban și 11 mii de lei din alte surse. Am încercat repetat să obținem un comentariu, însă Anatolie Rusu a refuzat și de această dată.

Colegul lui Rusu, Dumitru Racoviță, a fost mai receptiv. El a acceptat să ne vorbească despre activitatea sa profesională și să dea detalii privind declarația de interese și avere.

Dumitru Racoviță a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2020 un salariu de 225. 951.15 de lei și peste 16 mii de lei dintr-o altă activitate profesională. Soția lui a adus un venit anual de peste 12 mii de lei.

Judecătorul Dumitru Racoviță spune că nu a declarat pe propria răspundere niciun bun imobil sau mobil, căci nu le are.

Dumitru Racoviță susține că pană acum nu a avut bani să își procure o locuință proprie. Din acest motiv, instanța din Ungheni i-a devenit casă. La propriu..

Dumitru Racoviță locuiește în singurul sediu de lux pentru judecători. Este vorba de Palatul Justiției, inaugurat acum trei ani. Clădirea are șapte nivele, se întinde pe 4620 de metri pătrați, cuprinde opt săli de judecată, o cameră special amenajată pentru minori, un birou de mediere, patru celule de detenție și... apartamente. Dumitru Racoviță a refuzat să ne ducă în locuință, s-o vedem și noi..

Nici președintele Judecătoriei Ungheni Vasile Șchiopu nu ne-a permis să filmăm în interiorul Palatului. El ne-a declarat că toate cheltuielile de întreținere a acestor apartamente sunt suportate de stat.

Mergem mai departe... Judecătorul Ion Ghizdari a fost numit în funcție în anul 2012. El a indicat în declarația de avere și interese că a avut, în 2020, venituri salariale de 193.457.05 de lei. Ghizdari nu scrie nimic de soție, însă menționează că a beneficiat de donații de 100 de mii de lei de la persoane fizice. Familia lui a primit indemnizații de la CNAS, în suma de peste 65 de mii de lei, alocații din Romania, în suma de 3062 de roni, dar și 2760 de euro dintr-un contract de locațiune. Ion Ghizdari indică și un eveniment în familie, în urma căruia a beneficiat de peste 11 mii de lei. Ion Ghizdari a refuzat să ne dea amănunte. La telefonul de serviciu din instanță nu a răspuns nici el, nici asistentul său. Poliția ne-a recomandat să-l așteptăm, poate va ieși.

Judecătorul Ion Ghizdari stă în casa părintească din orașul Ungheni. În declarația de avere și interese pentru anul 2020, el a indicat un teren intravilan din 2017, evaluat la 10 mii de euro, și o casă procurată în anul 2018 cu... 0 lei. Potrivit unor surse, care au dorit să își păstreze anonimatul, casa lui Ion Ghizdari se află într-un sector privat din oraș. Acest lucru a fost confirmat de către președintele instanței, Vasile Șchiopu.

Casa familiei Ghizdari se află chiar la intrare în acest sector privat din orașul Ungheni. La poartă am găsit mașina judecătorului, care este indicată în declarația de avere și interese. Un autoturism Toyota Corola, procurat în 2015 cu 15 mii de lei. Ion Ghizdari a indicat și un apartament de 62.7 de metri pătrați, evaluat la 393. 022 de lei și un camion Mercedes Sprinter, evaluat la 20 de mii de lei. Familia Ghizdari a contractat două credite în sumă totală de peste 200 mii lei, care urmează să fie stinse pană în 2023. Judecătorul Ion Ghizdari a făcut parte din completul care a instrumentat dosarul ”Pădurea Domnească” în instanța de fond, în Judecătoria raionului Fălești.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie