Și-a dedicat viața nevoiașilor
Trăim în pace 11 august 2022, 20:41 | 3050

În zece ani, de când s-a stabilit aici, a reușit să facă mult mai multe decât unii localnici. Astăzi vorbim despre Igor Plevschi, un preot care face lucruri mari cu dragoste și credință. De trei ani încoace, părintele a deschis și un centru de reabilitare a celor dependenți de alcool și droguri. Este proiectul lui de suflet...

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Într-un anumit moment, Domnul a bătut la inima mea și mi-a zis: Nu aștepta! Mergi tu la ei! Am decis să mă ridic și să merg la ei. Dar la cine? La cei, la care venea chiar El. La cei obidiți."

S-a născut la Chișinău, dar rădăcinile l-au chemat pe Igor Plevschi în Ucraina. A studiat teologia la Ujgorod. A revenit în 2012.

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Ce am văzut aici a fost șocant... În Ujgorod, în Transcarpatia, am văzut biserici pline, unde la sărbători veneau și 4000 de oameni. Când am venit aici, în lăcașul nostru veneau cinci bătrâni..."

Dacă oamenii nu vin la el, trebuie el să se apropie de oameni, a decis Igor Plevschi și a creat Fundația de binefacere „Optima-Fide”. De trei ani încoace, părintele a deschis și un centru de reabilitare a celor dependenți de alcool și droguri.

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Acum aici se află șapte persoane, dar numărul lor se schimbă mereu. Apelează oameni noi. Pleacă cei care au parcurs anumite etape. Însăși reabilitarea durează un an."

Cei care vin la reabilitare beneficiază de toate serviciile necesare. Au internet, dar nu îl utilizează. Mia departe de ispită! Oamenii fac terapie prin muncă și singuri își fac de mâncare.

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Aceasta e pâinica, pe care o coacem și o mâncăm cu plăcere. În primul rând, omul trebuie să fie mereu ocupat. E cea mai bună soluție, ca să nu-i vină în cap fel de fel de gânduri."

În trei ani de activitate, peste 400 de persoane au primit aici ajutor. O echipa de specialiști i-a ajutat pe cei cu probleme să revină la normal: fizic și, desigur, spiritual.

RUSLAN MAGAEV, consultant: "Vin oameni diferiți. Unii sunt distruși... Cei care au băut toată viața alcool, au mari probleme... Nimeni nu-i mai crede. De 20 de ori au spus că nu vor mai pune mâna pe pahar și acum o spun a 21-a oară. Iar noi avem încredere. Îi susținem."

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Eu am trecut prin așa ceva... Tatăl meu era dependent de alcool. Nu știam cum să-l ajut. Nu găseam nicio soluție. Am găsit un centru de reabilitare și am fost alături de tata, când parcurgea toate aceste etape. Am simțit pe pielea proprie ce înseamnă când bărbatul, un tată, revine în casă."

Bărbații care pleacă după cursul de reabilitare sunt alți oameni, spune preotul. Menține legătura cu fiecare. Unul dintre ei i-a mulțumit într-un mod deosebit.

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Așa cum Leonardo da Vinci picta pe o tencuială proaspătă, tot așa făcea și el, cu guașă, apoi acoperea cu lac și scotea culorile în evidență. Astfel a încercat să creeze în această cantină efectul precum că noi luăm masa împreună cu Hristos și ucenicii lui."

Când a început războiul, Igor Plevschi nu a stat mult pe gânduri. A deschis aici un centru pentru refugiații din Ucraina. Aceștia au prânzuri calde, haine, consiliere psihologică și asistență juridică.

IGOR PLEVSCHI, preot, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău: "Creștinismul ne învață să fim receptivi. Când s-a întâmplat, pur și simplu urcam în mașină și mergeam la Palanca. Luam de acolo oameni și îi cazam în această casă."

Fundația de caritate a lui Igor Plevschi ajută peste 600 de familii dezavantajate. Acum, preotul construiește un centru pentru reabilitarea femeilor dependente.

Opinia ta contează. Comentează!