O adevărată explozie de inovație a fost la UTM, unde a fost organizat Tekwill Expo Day
IT şi Ştiinţă 23 iunie 2022, 16:13 | 3161

Un vehicul electric, un braț de robot, care mișcă obiectele fără atingere, un sistem inteligent de sortare a deșeurilor și mai multe aplicații, care ne ajută să economisim bani când mergem la cumpărături. Toate sunt create prin puterea minții și au fost aduse la Tekwill Expo Day. Elevi și studenți și-au expus lucrările, inimaginabile în urmă cu câțiva ani.

Așa cum toată lumea încearcă să fie prietenoasă mediului, un grup de tineri ingineri a inventat un sistem de sortare a deșeurilor, pentru prima oară în Republica Moldova.

O altă noutate este acest manipulator, care poate fi utilizat în agricultură. Asemenea exemplar există doar în Italia. Tânărul vrea să îl pună cât mai curând pe piață. Pentru asta ar fi nevoie de cel puțin zece mii de euro, bani necesari doar pentru componente.

ION AXENTI, student: "În mare parte l-am proiectat ca să selecteze plantele bune de cele rele, respectiv să fie o agricultură selectivă și mult mai naturală decât o stropire generală a tuturor plantelor."

A stârnit curiozitatea vizitatorilor și prima mașină complet electrică, produsă în Republica Moldova. Poartă denumirea de HI-DUK și poate dezvolta o viteză de până la 40 de km pe oră. Poate fi cu ușurință încărcată chiar și acasă.

MAXIM CHIRIAC, student: "Mașinile electrice care se află pe piață, se încarcă la o tensiune de 380 de Volți, însă asta se încarcă șa tensiunea de 220 V. O priză obișnuită."

Puțini au crezut că așa ceva poate fi făcut în condițiile de la Chișinău.

O aplicație care monitorizează cheltuielile, pe care le facem la magazin și ne ajută să economisim, a fost creată de un elev. Aplicația conține o listă, care ne ajută să înscriem produsele de care avem nevoie, iar apoi face bilanțul.

EUGEN NOVAC, elev: "Scriem lapte și adăugăm prețul pe care îl vedem? - Pe care îl vedem în magazin? - Da. El se adaugă în lista de produse, și aici apare prețul total al produselor pe care le-am scris. Foarte mulți când merg să facă cumpărături, procură încă ceva adăugător și uită pentru ce au venit de la început."

O altă aplicație, de detectare a tipurilor de deșeuri, a fost creată de un elev de la Liceul Teoretic ”Iulia Hașdeu”.

EDUARD BALAMATIUC, elev: "Îți spune ce tip de deșeu este. Puteți și live să scanați și iată îmi arată că asta este un plastic. Asta ar putea fi combinată cu niște brațe robotice, care ar putea selecta gunoiul de pe o bandă rulantă, respectiv să facă un proces de sortare și reciclare a gunoiului. Acest instrument ar putea fi folosit ca să îmbunătățească procesul de reciclare, care în Republica Moldova cam scârțâie."

Ideile transpuse în tehnologii de ultimă generație aparțin atât micilor entuziaști, cât și campionilor în domeniul roboticii.

ANA CHIRIȚA, director Proiecte Strategice ATIC: "Sunt mai multe programe pe care le implementăm în cadrul Tekwill sau cu partenerii noști și am vrut să le expunem ca tehnologii cu care lucrăm și care au fost create, fie de copii, fie de campioni în domeniul roboticii ai Universității Tehnice a Moldovei, fie de elevii care studiază programele Tekwill în fiecare școală."

În cadrul evenimentului a fost lansat Programul de vară ”Tekwill în fiecare școală”, unde peste 600 de profesori vor învăța timp de opt săptămâni, cum să le predea elevilor informații într-o modalitate interactivă digitală și să îi facă să îndrăgească roboții și lumea tehnologiilor.

Opinia ta contează. Comentează!