Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în după amiaza zilei de ieri într-o ședință care nu a fost anunțată din timp
Justiţie 21 ianuarie 2025, 18:30 | 199

Întrunire ferită de ochii lumii la Președinție. Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în după amiaza zilei de ieri într-o ședință care nu a fost anunțată din timp, așa cum se face de obicei. Potrivit informațiilor oficiale, s-ar fi discutat despre combaterea corupției politice și asigurarea integrității alegerilor parlamentare. Sursele Jurnal TV spun însă că subiectul principal al ședinței CSS ar fi fost lichidarea celor două procuraturi specializate - Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale. Reprezentanții celor două instituții spun că nu știu prea multe despre acest subiect.

Ședința de luni a Consiliul Suprem de Securitate a durat circa patru ore, iar la încheierea acesteia participanții nu au oferit prea multe detalii.

OLEG SEREBRIAN, vice-ministru pentru reintegrare: "- Dar ce teme au fost abordate? - De corupere electorală. - S-a discutat și despre lichidarea celor două Procuraturi? - Nu. O să fie un comunicat al celor de la Consiliul Suprem de Securitate și toate vor fi explicate ca să nu fie suprapuneri sau neînțelegeri."

DUMITRU OBADĂ, președintele Consiliului Superior al Procurorilor: "- Care sunt realizările, provocările și au fost formulate propuneri și deja va fi comunicatul Președinției. - S-a discutat și despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS? - Să așteptăm comunicatul oficial și o să avem toată informația."

Conducătorii celor două procuraturi specializate susțin că nu cunosc ceva despre o eventuală lichidare a acestor instituții. Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, spune că ar fi vorba despre fortificarea instituțiilor anticorupție pentru livrarea rezultatelor în lupta împotriva corupției electorale. Deocamdată, nu a fost stabilită o procedură privind modul în care se va produce această consolidare. În acest sens vor fi organizate consultări, a declarat oficialul.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Noi vedem în ultima vreme fenomene infracționale tot mai puternice nu doar în ceea ce ține de corupția electorală și politică, dar și combinată cu crima organizată. Urmează să am discuții cu reprezentanții CSP, a Parlamentului și alte instituții organizate și vom vedea cum va avea loc această consolidare a arhitecturii sistemului nostru în combaterea corupției politice, în combaterea inclusiv a crimei organizate."

Solicitat să comenteze situația, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat că nu poate oferi o opinie detaliată în lipsa unui proiect de lege sau a unui concept bine definit. Totuși, acesta se întreabă de ce inițiativa vine în urma unei ședințe a CSS și dacă cele două procuraturi prezintă un risc de securitate. Potrivit lui Ilie Chirtoacă, propunerea reflectă probabil nemulțumirile publice legate de performanța Procuraturii Anticorupție, însă reformele nu trebuie să fie motivate de factori politici, a adăugat președintele CRJM.

Opinia ta contează. Comentează!