Anul 2025 vine cu noi provocări
Alegerile parlamentare din anul viitor reprezintă o șansă de a sta departe de război, dar, în același timp, și un pericol de a fi parte a zonei de risc. „Anul 2025 va fi unul cu multe provocări, chiar mai multe decât am avut”, a declarat pentru postul nostru de televiziune președintele Comunității Watchdog, Valeriu Pașa. Potrivit acestuia, încercările Moscovei de a influența politicul de la Chișinău vor fi mult intense.
VALERIU PAȘA, președintele comunității Watchdog: "Pentru alegerile parlamentare ei vor cheltui mai multe resurse, pentru că Republica Moldova este un stat parlamentar. Asta contează foarte mult. Trebuie să înțelegem, chiar și cu un președinte pro-european, un Parlament care este împotriva aderării la UE, care vrea să blocheze reformele, care vrea să aducă aici mai multă influență a Kremlinului, în esență să ne atragă în acest conflict militar de partea Rusiei, pentru că acesta este scopul."
În anul viitor nu vor dispărea corupția electorală sau dezinformarea. „Acestea vor câștigă tot mai mult teren”, admite Valeriu Pașa.
VALERIU PAȘA, președintele comunității Watchdog: "Nu văd acțiuni hotărâte în ceea ce privește oprirea finanțării ilegale, în tot ceea ce înseamnă manipularea opiniei publice. Există niște acțiuni ale Guvernului ale unor instituții prin care să comunice mai bine, să reacționeze la cazurile acestea cu falsuri, care se aruncă în spațiul nostru informațional. Dar eu nu văd să se umble la banii celora care se ocupă de asta, deci o fac pe față, trăiesc o viață de lux."
Președintele comunității Watchdog admite că Partidul Acțiune și Stabilitate, aflat acum la putere, nu va mai avea o majoritate parlamentară. „Formațiunea a făcut foarte multe greșeli, iar societatea așteaptă o schimbare de comportament, poate chiar o schimbare de Guvern”, afirmă expertul.
VALERIU PAȘA, președintele comunității Watchdog: "Așa sau altfel, riscăm foarte mult să intrăm într-o perioadă de instabilitate politică, adică de coaliții în Parlament, care se vor face și se vor desface, Guverne, care vor fi puse și vor cădea, lucru care convine din nou Federației Ruse. Dar există și alt scenariu, mai prost. Scenariul prin care cei care astăzi pretind că sunt susținători ai aderării la UE și o fac în mod mincinos, își vor lăsa măștile jos și vor merge să facă coaliție cu socialiștii, comuniștii și oamenii lui Șor."
Pentru o democrație sănătoasă este nevoie de pluralism politic. „Nu este bine ca un singur partid să dețină monopolul asupra procesului de integrare europeană”, subliniază Valeriu Pașa.
VALERIU PAȘA, președintele comunității Watchdog: "Este nevoie și de o alternativă sănătoasă, pro-europeană. Pentru sănătatea democrației din Republica Moldova, nu este normal să existe acest monopol pe partea pro-europeană, pe partea de dreapta."
Orice eșecuri ale actualei guvernări sunt asociate automat cu ideea europeană, ceea ce nu este bine. „Este nevoie ca partidele pro-europene să renunțe la orgolii, să se adune împreună și chiar să atragă oameni din afara partidelor politice”, ne-a mai declarat Valeriu Pașa.