Tânăra familie Șefer din Ungheni, creează obiecte sută la sută ecologice
Obiectele cu amprenta trecutului pot fi găsite și acum în casele meșterilor populari. Spre exemplu, tânăra familie Șefer din Ungheni a ales să facă lucruri frumoase aici, nu printre străini. Meșterii folosesc materia primă oferită de natură: lut, lemn, apă, fibre vegetale și spun că sunt sută la sută ecologice. Vă invităm să aflați cum a început povestea familiei Șefer.
NADEJDA ȘEFER, producător: "În anii de colegiu, în timp ce făceam practica la contabilitate am mers la fabrica de ceramică de la noi din oraș, mai făceam niște lei în plus și așa a venit și dragostea față de artizanat și am început să-mi implic toată familia. Mai întâi tatăl, după asta m-am căsătorit, am implicat și soțul. A urmat cumnatul, sora, suntem deja toată familia implicați."
Pe lângă lucrările din lut au început a lucra și în lemn. Mai ales că de mic copil i-a fost dragă această ramură:
ARTUR ȘEFER, producător: "Lucrările în lemn mi-au plăcut de mic copil, câte ceva să fac. De la asta și am început, soția a început să facă oale de lut, niște produse artizanale, ecologice."
Cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa lucrătorilor. Majoritatea sunt peste hotare, iar cei care au rămas nu vor să muncească nici pentru zece mii de lei, spun antreprenorii.
NADEJDA ȘEFER, producător: "Sunt majoritatea plecați peste hotare, dar sunt foarte mulți care nu vreau să lucreze. Vin, lucrează o zi sau două, se sperie de lucru și pleacă. Asta chiar dacăs e plătește destul de bine, la noi un angajat primește în jur de zece mii de lei. - Chiar și așa, nu vor? -Nu! de asta lucrează soțul, cumnatul. De asta am început să implic familia pentru că am văzut că e lipsă de angajați total și chiar de lucrează e lipsă de responsabilitate."
ARTUR ȘEFER, producător: "La noi nu are cel care nu vrea să facă, dacă te strădui, da dormim mai puțin, muncim mai mult. Ne străduim să facem pentru a avea. Nu pot spune că facem milioane, cum s-ar zice, că strângem averi și așa mai departe, dar pentru ceea ce ne trebuie nouă: să fie copiii îndestulați, pe masă să avem, mulțumesc ne ajunge. Nu avem mașini luxoase, dar ne mulțumim cu ce este."
Afacerea lor este una de familie, pentru că în familie se fac lucrurile frumoase!
TIMUR CHIRIAC, producător: "Cu lemnul voiam să lucrez de vreo zece ani, visam la un utilaj, dar el costa foarte mulți bani. Cu ajutorul creditelor ne-am permis să cumpărăm unul și am început a face treabă acasă. -Începuturile cum au fost? -Catastrofă! Greu."
Odată cu creșterea prețurilor, producătorii spun că oamenii vor strânge banii pentru strictul necesar, iar pentru obiecte artizanale nu le vor ajunge din salarii și pensii:
TIMUR CHIRIAC, producător: "Oamenii vor strânge banii pentru cei mai principal, nu pentru cadouri, odihnă sau alte chestii. Noi putem produce foarte multă marfă, dar n-avem unde o realiza. Avem utilaj, cu mare greu cumpărat, avem practică de lucru deja, putem face marfă multă. Nu avem unde o realiza! Asta e problema!"