0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Stela Babii Fetescu are o seră în care se ocupă de un tip mai puțin obișnuit de grădinărit
Social 27 martie 2025, 20:20 | 146

A pornit o afacere din pasiune. Stela Babii Fetescu are o seră în care se ocupă de un tip mai puțin obișnuit de grădinărit. Femeia cultivă și vinde mai multe specii de plante, dar cele mai speciale sunt florile comestibile. Cum reușește să-și construiască afacerea, vedeți în continuare.

Stela Babii Fetescu este pasionată de flori de când se ține minte. Are peste 200 de plante în colecția sa pe care le-a adunat puțin câte puțin din călătoriile sale. A durat mulți ani până când a studiat tot ce ține de plante și semințe. Afacerea a început cu o grădina decorativă.

STELA BABII FETESCU, antrepenoare: "Am primit-o moștenire de la părinții mei, pasiunea pentru grădinărit tot vine din rădăcinile mele pe care le am din raionul Telenești, satul Chițcanii Vechi și satul Brînzenii vechi de unde este mama și tata. Sunt niște sate cu tradiții de grădinărit, în special acolo se cultivă legumele, frunzele, pătrunjelul."

Un aspect important al afacerii este protejarea solului.

STELA BABII FETESCU, antrepenoare: "Ce este deosebit în stilul nostru de grădinărit este că noi nu săpăm, noi mulcim grădina. Noi mulcim grădina și cu plante verzi, pe care noi le considerăm siderate și le semănăm anul împrejur în spațiile libere, noi mulcim cu material organic suplimentar aplicat, care poate să fie iarbă, fânul, paiele, strușca de lemne, strușca de lemne, care ne ajută să protejăm solul, să nu fie uscat de vânturi, umeditatea să rămână în sol, și să avem un ecosistem care lucrează foarte bine în simbioză cu plantele pe care le cultivăm."

În ultimul timp, femeia se orientează mai mult pe plantele de bucătărie, care sunt folosite de restaurante. Florile comestibile sunt crescute în cutii speciale și sunt livrate clienților.

VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "Aceste flori nu se ofilesc și sunt... comestibile - pot servi derept decorație la multe feluri de mâncare. Gurmanzii afirmă că florile au un gust de la acrișor la picant, iar nutriționiștii spun că ele sunt sănătoase - conțin multe vitamine și microelemente necesare organismului"

În fiecare primăvară ale loc igienizarea grădinii. Plantele sunt curățate și bine îngrijite. Unele sunt crescute în seră, iar pe timp de iarnă au parte de încălzire artificială.

STELA BABII FETESCU, antrepenoare: "La noi solarul este încălzit printr-o metodă, se numește stația termică termo miler, care lucrează prin composarea materiei organice, plantele noastre au iernat foarte bine,avem acuma florile înflorite, și abia așteaptă să fie replantate și puse în grădina noastră."

Antreprenoarea și-a început activitatea în urmă cu zece ani.

Opinia ta contează. Comentează!