0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Ludmila Creciun din satul Lozova, raionul Strășeni, face lucrări artizanale, printre care prosoape, ii sau fețe de masă
Social 27 martie 2025, 20:21 | 175

Și-a început cariera în medicină, însă meșteșugăritul a fost mai atractiv. Ludmila Creciun din satul Lozova, raionul Strășeni, face lucrări inedite, printre care prosoape, ii sau fețe de masă. În scurt timp, femeia a înțeles că obiectele făcute manual sunt apreciate de colecționari din Germania, Italia, Elveția sau Qatar.

LUDMILA CRECIUN, meșter popular: "De profesie sunt asistentă medicală, dar nevoia m-a făcut, ca și pe toată lumea, să plec peste hotare și m-am întors înapoi cu o mică datorie. Datoria ceea știam sigur că nu o să o pot restitui foarte repede și am fost nevoită să îmi caut o activitate nouă ca eu să pot întoarce suma de bani."

Din anul 2000 încoace, Ludmila Creciun face lucrări din mătase la un stativ, pe care familia l-a obținut în dar, când meșterița era adolescentă. Mama i-a fost prima învățătoare, zice meșterița.

LUDMILA CRECIUN, meșter popular: "Toate procesele, chiar și cele mai complicate, și în ziua de astăzi le face tot ea. Eu am unele procese pe acre deja le știu să le fac singură, dar deja a venit timpul ca să învăț și eu lucrurile cele mai complicate pentru a face așa lucrări complicate."

Materia primă a găsit-o extrem de greu. Deși firele de ață sunt greu de țesut, lucrările sunt calitative.

LUDMILA CRECIUN, meșter popular: "Selecția ornamentului o fac eu după placul meu, după dimensiuni. Toate schițele sunt făcute de mine. Nu am nevoie de niciun ajutor, nici să copiez pe cineva, nici de ornamentele țesute de bunicile și străbunicile noastre. Aici e teritoriul meu și aici mă simt în largul meu."

Meșterița își amintește de primele expoziții, la care a participat. Lumea s-a arătat interesată și acum lucrările Ludmilei Creciun au ajuns în Canada, Franța, Elveția, Italia, Germania și, mai nou, în Quatar.

LUDMILA CRECIUN, meșter popular: "Avem comenzile luate cu un an, cu doi înainte. Am comenzi și de patru și de șase ani, chiar și de opt nu le pot realiza până la capăt. În special, multă lume îmi spune: „Fă cum o faci, dar să fie frumos”. Mi se dă libertatea de a crea și asta este foarte important pentru mine."

Opinia ta contează. Comentează!