Aproximativ 800 de pacienți care suferă de epilepsie sunt internați anual la Institutul de Medicină Urgentă
Aproximativ 800 de pacienți care suferă de epilepsie ajung anual la Institutul de Medicină Urgentă. De Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, marcată anual pe 26 martie, echipa noastră de filmare a discutat cu mai multe persoane care suportă această afecțiune a sistemului nervos. La rândul lor, medicii ne-au explicat cum să-i ajutăm pe pacienții aflați în situații de risc.
Această femeie zice că prima criză epileptică a suportat-o pe când avea vreo 26 de ani. După un tratament, maladia a revenit, pacienta pierzându-și cunoștința. Uneori, avea și două sau trei crize pe zi.
În secția epileptologie a fost internată de curând și această femeie, care a atestat primele crize acum 24 de ani.
Internată a fost și această femeie, care afirmă că chemat ambulanța după ce s-a simțit rău în timp ce se afla acasă.
Este esențial ca cei din jur să cheme neîntârziat serviciul de urgență, spun medicii.
SILUAN STEGĂRESCU, medic rezident neurolog, IMU: "Atunci când un pacient prezintă o pierdere tranzitorie a conștiinței sau dezvoltă o criză epileptică, oamenii din jur, în primul rând, trebuie să sune la serviciul de asistență medicală urgentă, să fixeze capul pacientului, nicidecum să nu introducă ceva în cavitatea bucală și să aștepte finalizarea crizei."
NADEJDA GORINCIOI, șef al Secției epileptologie, IMU: "Pot conduce la epilepsie mai multe probleme, de exemplu, apariția unor tumori sau infecții, traumatisme. Sunt cauze metabolice, sunt cauze imune, infecții ale oaselor. Sunt cauze diferite care pot duce ulterior la acest diagnostic."
Anual, prin Secția de epileptologie a Institutului de Medicină Urgentă trec aproximativ 800 de pacienți. Acum, în secție sunt internați 20-22 de oameni. Pe 26 martie este marcată Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută și sub denumirea „Purple Day”. Epilepsia este o afecțiune neurologică care afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial și aproximativ șase milioane de oameni în Europa, conform Organizației Mondiale a Sănătății.