Irina Vulpe este una din puținele femei angajată în cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat
Femeile Moldovei 21 august 2021, 20:33 | 36364

A păzit-o pe Angela Merkel, pe Catherine Ashton şi a fost responsabilă chiar de paza familiei lui Joe Biden. Este mereu pregătită să-și sacrifice sănătatea și chiar viața pentru primele persoane protejate în stat. Vă prezentăm astăzi povestea Irinei Vulpe, una din puținele femei din Republica Moldova, care demonstrează că profesia de ofițer de protecție nu este doar pentru bărbaţii puternici.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Activitatea mea constă în asigurarea securității persoanelor protejate, în asigurarea întregului spectru de măsuri pentru starea de siguranță a persoanei protejate." Ofițerul de protecție a Serviciul Protecție și Pază de Stat Irina Vulpe a intrat în Poliție în 1998. Când Serviciul avea nevoie de doamne bodyguard, a decis să nu rateze șansa.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "În 2008, când persoana protejată era o doamnă, Serviciul avea nevoie de ofițeri pregătiți ca să-i asigure protecție, atunci mi-a venit oferta din partea serviciului, am acceptat și nu regret, nici pană astăzi."

Inițial, nu erau fete în această structură, iar Irina a muncit foarte mult pentru a face parte din structura SPPS. De 13 ani, Irina Vulpe se regăsește într-o echipă de bărbați cu care trece garduri și trage cu arma. Irina se descurcă minunat cu toate misiunile ce îi revin la SPPS și face față provocărilor la fel ca toți colegii săi bărbați.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Pe alocuri mi-a fost greu și nu mie rușine niciodată să recunosc că mi-a fost greu, dar am reușit să le obțin pe toate datorită susținerii familiei, soțului. Căci dacă nu eram înțeleasă acasă sigur că nu eram să rezist să activez o perioadă așa de lungă în acest domeniu."

Pentru Irina Vulpe această funcție înseamnă responsabilitate, spirit civic, perseverență, devotament și sacrificiu.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Sacrificiul cel mai mare a fost să nu cedez și să ții pasul cu bărbații. Pană la urmă trebuie să recunoaștem că serviciul este o lume generală a bărbaților, dar m-am străduit tot timpul să țin pasul cu ei. M-am străduit tot timpul să nu caut scuze că nu pot face asta, că nu pot face cealaltă pentru că activitatea de bodyguard nu se face de unul singur. Noi lucrăm tot timpul în echipă și colegul meu are tot dreptul să se bazeze pe mine și atunci când eu cedez, respectiv cedează o parte din echipă și noi nu putem să ne permitem așa ceva. De aceea toate doamnele care lucrează în cadrul SPPS sunt doamne puternice, conștiente că ele fac parte din echipă."

Ca una din puținele femei din cadrul structurii SPPS, Irina s-a simțit protejată de echipă, dar niciodată nu a fost pusă să stea deoparte și menajată.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Câțiva ani în urmă am suferit o traumă în urma unor aplicații și dacă nu mă susținea echipa de aici de la serviciu, probabil eu nu eram să îmi revin pană în ziua de azi. Noi avem un spirit de echipa foarte bine dezvoltat, un spirit frățesc pană la urmă. Eu personal nu am simțit niciodată inegalitatea aceasta, discriminarea aceasta. Tu ești femeie și trebuie să rămâi la urmă, niciodată."

În spatele acestui înveliș de fier se află o femeie puternică, determinată și motivată, care vrea să schimbe viziunea față de locul femeii în societate. IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Mă simt mandră că activez în acest serviciu, mă simt mandră că pot să promovez valorile precum demnitate, onestitate, precum curaj, sunt mandră că pot să inspir unele femei, să sparg stereotipuri. Nu mai sunt timpurile când femeia stă la bucătărie și face zeamă la amiază. Acum vedeți și persoane protejate, demnitari avem conducători de stat sunt femei. De aceea mă simt mandră că într-un fel s-au altul pot schimba lucrurile spre dezvoltare a viziunilor față de locul femeii în societate."

Irina Vulpe a reușit să gestioneze foarte bine statutul de ofițer de protecție într-o echipă de elită cu cel de soție, mamă, fiică, având noroc că familia îi este mereu alături și o susține în toate.

IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Am doi copii, băiatul e mare, fiica e cea mai mică sigur că e mandră și la școală se laudă că mama ei are epoleți. În timpul liber mă strădui să-l dedic celor apropiați, mai ales părinților, locuim la o distanță lungă și nu reușesc să mă duc des acasă. Am uneori remușcări că poate le acord mai puțină atenție, decât ar avea ei nevoie. Mă strădui copiilor să le acord atenție, cumva să recompensez nenumăratele ore pe care le-am lipsit de acasă."

Una din puținele femei din structura SPPS le transmite tinerilor care ar dori să îi calce pe urme că pentru a face parte dintr-o astfel de echipă de ofițeri de protecție, trebuie în primul rând să își dorească, dar și să accepte sacrificii și compromise.

SINCRON IRINA VULPE, ofițer de protecție SPPS: "Pentru femeile care ar dori să activeze în cadrul SPPS sau în alte structuri le-aș propune să își urmeze visul pentru că dacă visează la asta și dacă sunt gata să jertvească cu unghi tăiate pană la carne, cu tocurile înalte, cu machiajul, nu au decât să o facă."

La ai săi 40 de ani, Irina Vulpe se declară mandră și mulţumită de serviciul, pe care îl are.

Opinia ta contează. Comentează!