Noi oportunități pentru antreprenori
Social 27 iunie 2024, 20:05 | 385

În ultimii doi ani, antreprenorii de aici au investit 4,8 miliarde de lei în economia Republicii Moldova. Au făcut-o prin programe gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, iar proiectele au beneficiat de finanțare europeană, dar și din partea Guvernului de la Chișinău. Totodată, prin programele ODA au fost create aproximativ peste 16 mii de locuri de muncă. Datele au fost prezentate astăzi, de Ziua Antreprenorului, iar în cadrul marcării evenimentului au fost relatate istorii de succes ale antreprenorilor.

ION BELOCOSOV, antreprenor: "Programul mi-a oferit posobilitatea să relizez în termenul de un an toate etapele, de la achiziție, acordarea de credit la bancă până la darea în exploatare. Am instalat un parc fotovoltaic de 1000 de kilowați pe o suprafață de 1,5 hectare."

ANDREI CUȘNIR, antreprenor, medic stomatolog: "Am beneficiat de două programe: digitalizare, în cadrul căreia am reușit să achiziționăm un microscop stomatologic și ulterior la programul „373” prin care am instalat un sistem fotovoltaic pentru a reduce consumul de energie de electricitate al clinicii."

VICTORIA MORARU, antreprenoare: "Cu ajutorul programului, noi în secția de producere schimbăm absolut toate utilajele pe utilaje noi performante și evident va fi o majorare radicală a procesului de lucru. Suma acum este de 550 de mii de lei, grant acordat prin programul „Antreprenoriat Feminin”."

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, au primit sprijin mii de antreprenori prin inițiative finanțate de Guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană.

ALINA CEBOTARIOV, director adjunct ODA: "Doar pe parcursul a ulmilor doi ani, ODA a oferit sprijin financiar prin diferite instrumente inclusiv de acces la finanțare în valoare de peste 2,5 miliarde de lei la peste 18 mii de beneficiari de diferite servicii, totodată contribuind semnificativ la investițiile în economie, iar asta servind drept un motor și un accelerator a dezvoltării economice a țării."

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Suntem într-o perioadă de refacere rapidă a tot ce înseamnă acel sistem de stimulente de care au nevoie antreprenorii. Pentru asta reducem birocrația și doar în anul trecut am eliminat bariere birocratice care valorează cel puțin 0,5 procente din PIB. Digitalizare, cucerire de noi piețe. Avem un acces fără precedent la piețele Uniunii Europene."

MAGDALENA MUELLER-URI, șefa Secției Cooperare din delegația UE la Chișinău: "Ne uităm la rezultatele Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Acordului de Liber Schimb și vedem că UE este acum principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar exporturile Moldovei pe piața europeană s-a dublat din 2014. Aceasta a dus la crearea locurilor de muncă, la creșterea investițiilor în sectorul privat, a adus noi tehnologii și standarde."

În Republica Moldova își desfășoară activitatea aproximativ 60 de mii de întreprinderi, la care muncesc peste 70% din totalul angajaților Republicii Moldova sau circa 613 mii de persoane. Din acest an, „Ziua Antreprenorului” va fi marcată anual pe 27 iunie.

Opinia ta contează. Comentează!