Aproape 20 de creșe de tip familial au fost deschise în mai multe localități
Părinții pot să își lase copiii în siguranță, având timp pentru muncă. Aproape 20 de creșe de tip familial au fost deschise în mai multe localități, unde se înregistrează o lipsă acută de locuri disponibile la creșele de stat. Una dintre acestea se află la Chișinău, în locuința Irinei Catana, care are grijă de cinci copii.
IRINA CATANA, fondatoarea unei creșe de tip familial: "Ideea de a avea grădiniță privată a venit acum câțiva ani, dar a luat amploare în primăvară, când am auzit despre acest program: „Creșă de tip familial acasă la tine”. Am cumpărat mobilier pentru somn, dulăpioare, jucării, cărți. Sunt mamă a trei copii, doi băieți și o fetiță. Fetița chiar este integrată aici cu copiii. Așa și am pornit această mică afacere."
De obicei, în multe creșe de tip familial copiii sunt aduși pentru jumătate de zi, dar la Irina programul este extins.
IRINA CATANA, fondatoarea unei creșe de tip familial: "În cadrul proiectului pe care-l oferă CPD(Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare), presupune că am putea avea un orar flexibil, în funcție de nevoile copilului. În cadrul creșei mele am făcut un program plin, de la 08:00 până la 17:00. Avem în grupă cinci copii, cu vârsta cuprinsă între unu și trei ani. Include somnul de zi, activități pe care le avem , plimbări în curte."
Beneficiile unor astfel de creșe sunt evidente, ne-a spus Elena Bârca, aflată până nu demult în concediu de maternitate. Femeia își dorea să revină la muncă, a căutat o creșă de stat, dar nu a reușit... Recent a aflat de existența creșei de tip familial, unde merge zilnic fiica ei.
ELENA BÂRCA, părinte: "Mi-a plăcut în primul rând că este o grupă formată din maxim cinci copilași. Asta ne-a sugerată că îngrijitorul va oferi în egală măsură și suficientă atenție tuturor copilașilor. Ca fiecare părinte, asta este cea mai mare îngrijorare, mai cu seamă că sunt destul de micuți, doi ani este o vârstă fragedă și e foarte sănătos să interacționeze între grupuri noi."
Potrivit Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, toți îngrijitorii creșelor de tip familial sunt persoane fizice cu patentă, care au trecut un proces de calificare în educație timpurie, etică și conformitate sanitară. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt 19 creșe de tip familial.