Trump a semnat joi un ordin executiv ce interzice intrarea în Statelor Unite a conducerii, angajaților și agenților CPI
Curtea Penală Internațională a condamnat astăzi sancțiunile dictate împotriva sa de președintele american Donald Trump, care au declanșat proteste din partea ONU și a unor state europene. Potrivit unor experți consultați de AFP, sancțiunile ar putea să afecteze operațiunile tehnice și informatice ale Curții de la Haga.
Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce interzice intrarea în Statelor Unite a conducerii, angajaților și a agenților Curții, și înghețarea tuturor activelor acestora din Statele Unite. Potrivit Casei Albe, CPI „a angajat acțiuni ilegale și fără fundament împotriva Americii și a aliatului Israel”, referiri la anchetele CPI cu privire la presupuse crime de război ale unor soldați americani în Afganistan și ale unor militari israelieni în Fâșia Gaza.
Într-un comunicat emis vineri, Curtea Penală Internațională condamnă acest ordin executiv ce vizează să impună sancțiuni funcționarilor săi și să-i afecteze activitatea judiciară independentă și imparțială.
COMUNICATUL CURȚII PENALE INTERNAȚIONALE: "Curtea își susține ferm personalul și se angajează să continue să facă justiție, și să redea speranța milioanelor de victime nevinovate ale atrocităților din lume. Facem apel la cele 125 de state membre, la societatea civilă și la toate națiunile lumii să fie unite pentru dreptate, și drepturile fundamentale ale omului."
În timp ce Israelul, prin ministrul său de externe, a salutat decizia luată contra CPI, instanță care nu are „nicio legitimitate”, Națiunile Unite și state europene au protestat cu putere. „Decizia președintelui american Donald Trump de a impune sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale amenință independența tribunalului”, a avertizat vineri pe rețeaua X Antonio Costa, președintele Consiliului European.
Potrivit unor experți consultați de AFP, interdicția de intrare în Statele Unite pentru personalul Curții poate complica munca, iar instituțiile financiare ar putea refuza să lucreze cu instituția, de teama represaliilor americane. Sancțiunile ar putea de asemenea să afecteze operațiunile tehnice și informatice ale Curții, inclusiv strângerea de probe.
Curtea Penală Internațională, care are 125 de membri, este o instanţă permanentă care poate urmări în justiţie persoane pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi crima de agresiune împotriva teritoriului statelor membre sau a cetăţenilor acestora. În 2023, Curtea a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.