În cazul în care condițiile stabilite de UE nu sunt îndeplinite, ajutorul de 60 de milioane de euro riscă să fie blocat
În cazul în care condițiile stabilite de Uniunea Europeană, în contextul crizei energetice, nu sunt îndeplinite, ajutorul de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană riscă să fie blocat. Precizarea a fost făcută aseară de premierului Dorin Recean în cadrul unei transmisiuni online. Șeful guvernului a mai subliniat că autoritățile de la Chișinău nu vor oferi gaz malului stâng ca să producă energie electrică pentru malul drept.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Evident, prima condiție se referă la drepturile și libertățile fundamentale care nu se respectă în regiune. Aceste condiții urmează să fie agreate și de către Guvernul Republicii Moldova. Ei deja trebuie să le îndeplinească ca să poate beneficia de ajutorul din partea UE. La fel, este important să menționăm că un alt lucru care trebuie ei să-l facă pentru ca să beneficieze de ajutor este să ajusteze și să înceapă să perceapă tarife pentru energia care urmează să le fie livrată."
În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite de către Tiraspol, ajutorul european pentru achiziția gazelor nu va ajunge în stânga Nistrului, iar scenariul din luna ianuarie ar putea să se repete.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "În această situație, cei 60 de milioane de euro, pe care i-a oferit Uniunea Europeană condiționat, nu vor putea fi utilizați de către cei din stânga Nistrului. Și da, cu părere de rău, întotdeauna există și acel scenariu în care oamenii rămân fără energie, în întuneric, în frig și fără apă."
Șeful Guvernului a mai declarat că malul drept nu va procura energie electrică produsă în stânga Nistrului, pentru că aceasta este mult prea scumpă.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Dau un exemplu. Ca să producem un megawatt de energie electrică, în mod normal, cu tehnologiile moderne așa ca în România sau Ungaria, țările UE, utilizăm doar doi megawați de gaze naturale. La MGRES același megawatt de electricitate este produs din tocmai trei megawați de gaze naturale. Vedeți care este diferența majoră? Nu este economic avantajos să produci lumină la MGRES."
Dorin Recean a explicat și care va fi soarta construcției liniei de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș, proiect care era realizat cu sprijinul financiar al Statelor Unite, prin programul USAID.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "În ceea ce privește dezvoltarea sectorului energetic, care sunt la noi prioritate, vom găsi foarte curând o soluție alternativă. Reamintesc că zilele trecute împreună cu comisara Marta Kos și cu președinta Sandu am convenit asupra unui program de doi ani de reziliență energetică și în acel program sunt prevăzute mijloace financiare inclusiv pentru astfel de proiecte."
Administrația de la Washington, condusă de președintele Donald Trump, a decis întreruperea derulării tuturor programelor prin intermediul agenției USAID, care s-a angajat anterior să finanțeze proiectul acestei linii de înaltă tensiune, cu investiții de 220 de milioane de dolari.