Primăria Chișinău a demarat lucrările pentru construcția unei noi stații de sortare, dotată cu utilaj modern
Social 7 februarie 2025, 21:18 | 92

Primăria capitalei a demarat astăzi lucrările pentru evacuarea deșeurilor de la gunoiștea temporară din sectorul Ciocana și construcția unei noi stații de sortare, dotată cu utilaje moderne. Municipalitatea își propune ca într-un termen de un an și jumătate, cât vor dura lucrările, să sorteze cele aproximativ un milion 400 de mii de tone de deșeuri care au fost depozitate ilegal pe strada Uzinelor din Chișinău în perioada 2010-2017.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "În următoarele 18 luni, aici ar urma să fie construită o nouă stație de sortare a gunoiului, unde vor fi aduse și repartizate pe categorii toate deșeurile din municipiul Chișinău. Potrivit responsabililor de la Primărie, valoarea proiectului este de peste opt milioane de euro."

Noua stație de sortare va permite reciclarea mai multor deșeuri, conform standardelor europene, afirmă primarul capitalei, Ion Ceban.

ION CEBAN, primarul capitalei: "Asistăm la un moment istoric. Ceea ce vedeți, această catastrofă ecologică va fi recultivată și va fi readusă în ordine. Va fi adus și creat aici un spațiu care să fie în conformitate cu toate standardele europene. În partea stângă, va fi o nouă etapă de sortare și reciclare a deșeurilor, ceea ce ne va permite ca substanțial să diminuăm din acele deșeuri care urmează în continuare a fi depozitate."

Potrivit șefului de la Regia Autosalubritate, proiectul urmărește închiderea gunoiștilor neautorizate din preajma capitalei.

IGOR GÂRLEA, director interimar, Î.M. Regia „Autosalubritate”: "Stația asta de transfer ne va permite să detașăm acel flux de deșeuri, să ajungem la cote mai mari de sortare. Astfel în cât să avem și un randament mai bun a sortării a sortării la sursă, asta ne propunem. Noi ce trebuie să facem? Să închidem acele gunoiște, care pe parcurs și-a epuizat capacitățile, trebuie să le recultivăm înainte de închiderea corespunzătoare."

Deșeurile care au fost depozitate pe strada Uzinelor sunt periculoase, deoarece emană gaze și substanțe toxice, iar singura soluție pentru a opri acest dezastru este sortarea gunoaielor.

IGOR GÂRLEA, director interimar, Î.M. Regia „Autosalubritate”: "Când vorbim de recultivare, voi vedeți acel munte de deșeuri, dar acel munte de deșeuri nu protejează propriu-zis mediul ambiant de aceea că gazul și aceste substanțe toxice care sunt și se emană în atmosferă. Altă problemă este levigatul care se îmbibă în pământ."

Potrivit responsabililor de la Autosalubritate, circa 800 de tone de deșeuri sunt colectate zilnic în municipiu. Proiectul „Deșeuri solide Chișinău” este finanțat de Primăria capitalei, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții (prin Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului) și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.

Opinia ta contează. Comentează!