Pe insula Santorini este stare de urgenţă, din cauza unei serii de cutremure care zguduie insula de aproape două săptămâni
Externe 7 februarie 2025, 21:21 | 120

În Santorini este oficial stare de urgenţă, până pe 1 martie, din cauza unei serii de cutremure care zguduie insula de aproape două săptămâni. În ultimele zile, cel puțin 11.000 de persoane au părăsit insula, de teama unui cutremur major. Premierul grec a vizitat astăzi insula.

KYRIAKOS MITSOTAKIS, prim-ministrul Greciei: "Ascultăm experții și vom lua deciziile bazându-ne pe sfaturile lor. Nu facem nimic altceva decât să luăm toate măsurile de precauție necesare. Sperăm că în câteva săptămâni această activitate seismică se va diminua complet și insula va reveni la ritmul său normal."

Guvernul elen a declarat ieri stare de urgenţă din cauza seriei de seisme, care zguduie insula de aproape două săptămâni. Specialiștii au avertizat că există un risc ridicat de alunecări de teren pe întreaga suprafață a depresiunii, în condițiile în care chiar pe marginea ei sunt capitala insulei, Fira.

VASSILIS KARASTATHIS, director de cercetare la Institutul de Geodinamică: "Avem un număr destul de mare de cutremure cu magnitudini peste 4. Am avut un cutremur de peste 5,2, care nu modifică semnificativ imaginea de ansamblu. Nu suntem încă în măsură să spunem că vedem vreun indiciu care să sugereze că secvența se apropie treptat de sfârșit."

Peste 6.400 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă dintre Santorini şi Amorgos între 26 ianuarie şi 3 februarie, dintre care circa 800 au avut o magnitudine mai mare de 2,5, potrivit Laboratorului de Seismologie al Universităţii din Atena. Zeci de seisme cu o magnitudine cuprinsă între 1,2 şi 4,6 zguduie la aproximativ fiecare zece minute această regiune din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee.

În ultimele zile, cel puţin 11.000 de persoane au părăsit insula. Au rămas câţiva turişti şi circa 4.000 de rezidenţi, precizează Radio România Actualități.

Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme. Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă a avut loc în 1950.

Santorini primește în mod normal peste trei milioane de turiști pe an și are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără să fie înregistrate.

Opinia ta contează. Comentează!