Profesorii și-au continuat protestul în fața Parlamentului, cerând salarii mai mari
Profesorii și-au continuat astăzi protestul în fața Parlamentului, cerând salarii mai mari. De data aceasta, la manifestații au venit bibliotecari, angajați ai CFM și chiar ai Serviciului Hidrometeo. Toți cei prezenți la acțiunea de protest sunt nemulțumiți de situația financiară, în care s-au pomenit. Învățătorii spun că nu le convine decizia Guvernului de a le majora salariile cu doar 15%, cel mult, deoarece au solicitat o creștere de circa 35%. Meteorologii consideră, de asemenea, că salariile lor nu sunt suficiente pentru a acoperi nici măcar nevoile de bază în contextul scumpirilor fără sfârșit. Printre protestatari au fost şi angajaţi de la Căile Ferate, indignați că nu și-au primit salariile de mult timp. „Încercăm să găsim soluții pentru toată lumea”, le-a declarat protestatarilor Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.
La protest au venit și unii bibliotecari, care cer de la autorități să le aprecieze munca.
Nemulțumiți de remunerare sunt și reprezentanți Federației feroviarilor. Aceștia spun că a angajații de la CFM nu și-au primit salariile de mai bine de jumătate de an.
ION ZAPOROJAN, președintele Federației feroviarilor: "Salariile le primesc acum pentru luna iulie. Au primit acum doar 11 filiale din 34. Pe lunile iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie și iată suntem la sfârșit de decembrie, datoriile la salarii sunt 182 de milioane de lei."
Insistă pe creșterea salariilor și angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
În fața manifestanților a ieșit președintele Comisiei parlamentare, economie, buget și finanțe. Radu Marian. Acesta a amintit că Guvernul a aprobat modificările care prevăd creșterile salariale ale profesorilor, începând cu luna ianuarie. Astfel, leafa cadrelor didactice se va majora cu peste 15%, față de anul curent, în funcție de gradul deținut.
RADU MARIAN, președintele Comisiei economie, buget și finanțe: "Vreau să înțelegeți că noi avem aproape 200 de mii de angajați în sectorul public și încercăm să găsim soluții pentru toată lumea. E clar că domeniul învățământului este fundamental și de aia am decis să venim cu această măsură suplimentară. Vor mai fi și alte majorări suplimentare și pentru cadrele manageriale."
Calculele sunt realizate luând în considerare o vechime în muncă de 2-5 ani pentru gradul II, 10-15 ani - pentru gradul I și peste 20 de ani - pentru gradul superior.
În prezent, circa 77% dintre profesori și 53% dintre educatorii de grădinițe dețin grade didactice.