Fermier din satul Cucuruzeni a îndrăgit ramura agriculturii de mai bine de 30 de ani
Făcut acasă 21 ianuarie 2022, 20:10 | 10129

A îndrăgit agricultura în urmă cu mai bine de 30 de ani. De multe ori era cu gândul să vândă totul și să plece în lume, dar n-a făcut-o. Avea o speranță că într-o zi totul se va schimba în bine aici, acasă. Vorbim despre Serghei Tiorsa din satul Cucuruzeni, raionul Orhei, care e stăpân pe zeci de hectare de livezi. Se mai ocupă omul și de producerea cerealelor, care îi aduc un venit constant.

SERGHEI TIORSA, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: "Acesta este Idared. A fost crescut intensiv în livadă, cu irigare. Vreau să spun că s-a păstrat foarte bine. Are o culoare foarte frumoasă, o aromă bună. Mai avem și alte sorturi: Champion, Simerenco vreo 20 de tone, floreni mai avem puțin."

An de an, speranța lui Serghei Tiorsa este să-și întoarcă măcar banii investiți într-un an în livezile sale.

SERGHEI TIORSA, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: "Sperăm că vor fi prețuri bune la cereale, la floare, căpătăm roade frumoase. Credem că anul acesta nu ieșim noi din toate datoriile în care am intrat, dar în timp de vreo doi-trei ani de zile posibil să ieșim. Dacă va fi bine."

Chiar și atunci când tone de fructe nu pot fi vândute, livădarul nu lasă mâinile în jos! Dacă nu se vând, merg la fabrica de prelucrare. Pentru suc sau magiun tot e nevoie de cele mai dulci și aromate fructe, spune gospodarul din Cucuruzeni.

SERGHEI TIORSA, fermier din satul Cucuruzeni, raionul Orhei: "O să dăm la prelucrare: la magiun, la cipsuri de măr, la fabrica de prelucrare din Orhei."

Fiecare măr este ales cu grijă și depozitat în frigidere. De aici fructele ajung pe rafturile magazinelor sau la fabrica de producere.

EUDOCHIA CĂPĂȚÂNĂ, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: "Alegem mere pentru vânzare. Trebuie să fie fără niciun vierme, fără nicio crăpătură, să nu fie stricat. Uitați-vă ce mere frumoase."

Calitatea, nu cantitatea este cea mai importantă atunci, când este vorba despre o afacere de succes. Știu despre acest lucru și muncitorii.

SILVIA TIORSA, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: "Trebuie să fie mășcat, să fie de calitate, să fie roșu, să fie față. Mărul are nevoie de față, ca să fie frumos, să îl atragă pe cumpărător."

De la cei mai tineri până la cei care deja au ajuns la vârsta de pensionare, muncitorii se declară mulțumiți de condiții și banii câștigați.

MARIA SÂRCU, locuitoare a satului Cucuruzeni, raionul Orhei: "Sunt la pensie, dar am venit să fac o kapică, pentru că trebuie. Pensia nu îmi ajunge, pentru că este mică. -Cât trebuie să primiți pentru ziua de muncă? - 250 de lei, iar pensia o am de 1300 de lei."

Serghei Tiorsa spune că timpul bun și tehnologiile moderne sunt cheile succesului pentru un adevărat fermier.

Opinia ta contează. Comentează!