O nouă biserică românească, la Ungheni
Social 30 septembrie 2024, 16:29 | 3459

La Ungheni a fost sfințit ieri primul lăcaș sfânt construit ca o replică a Mănăstirii Putna, un proiect comun al comunităților bisericești din Iași și Ungheni. Evenimentul a fost marcat de prezența unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului. Oamenii au venit la prima slujbă cu inima plină de recunoștință.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți.

Construcția bisericii din Ungheni, replică a Mănăstirii Putna, a început în anul 2023.

TEOFAN SAVU, arhiepiscop al Iașilor: "S-a zidit, s-a înfrumusețat și cu puterea Duhului Sfânt, biserica s-a sfințit. Mulțumesc lui Dumnezeu, că m-a învrednicit și pe mine, și pe cei veniți de la Iași, și pe cei din localitatea asta să fim împreună astăzi."

PETRU, mitropolitul Basarabiei: "Noi le facem pentru slava lui Dumnezeu și pentru bucuria oamenilor ca să aibă unde veni să se roage."

GABRIEL-ANDREI GHERASĂ, parohul bisericii: "Iată că sunt 32 de ani de la momentul Podului de Flori, de când suflarea românească, de aici, din Ungheni își dorea o biserică și Dumnezeu a rânduit ca această biserică să se construiască."

Deschiderea primei biserici românești din Ungheni a fost așteptată zeci de ani, afirmă autoritățile locale.

TUDOR GAVRILIUC, secretarul Consiliului municipal Ungheni: "Au fost mai multe tentative de a deschide o asemenea biserică, dar, de data aceasta cu ajutorul Domnului, s-a reușit într-adevăr cu oameni buni. Primăria Ungheni și-a adus și ea aportul cu ce a putut."

Proiectul a fost rodul înfrățirii dintre Protopopiatul Iași III și Protopopiatul Ungheni, o inițiativă ce a luat naștere în 2018. Biserica are hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântul Gherasim din Kefalonia și Sfântul Teofil cel Nebun pentru Hristos”.

Opinia ta contează. Comentează!