Rețeaua de gaze, luată de la Gazprom
Vestmoldtransgaz a preluat de la Gazprom operațiunile în Republica Moldova. O decizie aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale prevede că rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi gestionate de către Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Urmare a deciziei CSE, Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.
Potrivit deciziei CSE, Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de cinci ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către Moldovatransgaz, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale. Compania Vestmoldtransgaz a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România cu 75% și BERD cu 25%. Astfel, se intră pe ultima sută de metri în procesul de separarea a activității de furnizare a gazelor de activitatea de transportare a gazelor. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și vom crește credibilitatea pieței pentru furnizorii europeni, iar competiția poate genera în viitor prețuri mai bune."
Preluarea sistemului național de transport al gazelor de către compania Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz România, va însemna distrugerea monopolului deținut de Gazprom, care a șantajat, de-a lungul anilor, Republica Moldova. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.
DORIAN ISTRATII, deputat PAS: "Toată lumea ține minte când nI s-a spus că nu e clar dacă vom avea un contract cu Gazprom. Am fost nevoiți sa acționăm prompt ca să găsim alte surse de gaze naturale. Paralel s-a mers pe modificarea legislației și aprobarea pachetului Energetic III. Astăzi deja este pentru prima dată în istoria țării noastre când rețelele noastre de gaze naturale nu mai sunt controlate de către Gazprom."
ION TERGUȚĂ, jurnalist: "Lucrul cel mai important e că va dispare un monopolist de pe piața gazelor din Republica Moldova, care era Gazprom. El dicta și prețurile, el dicta și condițiile de livrare, transport și distribuție. Era această mega-întreprindere Moldovagaz care dicta absolut toate condițiile. Acum lucrurile ar trebui să se simplifice. Vom vedea cum va funcționa. Contează să nu funcționeze „moldovenește”, dar să funcționeze conform rigorilor pieței."
Moldovatransgaz a transmis într-un comunicat că începând cu 19 septembrie Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale. Totodată, Moldovatransgaz a precizat că va continua gestionarea tehnică a segmentului transnistrean în baza acordurilor de operare aplicabile.