BNM a diminuat rata de bază
Economic 8 mai 2024, 20:07 | 435

Banca Națională își continuă politica monetară de scădere a ratei de bază și de stimulare a creșterii economice. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a anunțat decizia de micșorare a ratei de bază cu 0,15 punte procentuale, până la nivelul de 3,6%. Se întâmplă în contextul în care pericolul inflaționist pare depășit, iar rata inflației a scăzut chiar mai mult decât se aștepta banca centrală.

ANCA DRAGU, guvernatorul BNM: "Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,60 la sută anual. Se stabilesc ratele de dobândă astfel: la creditele la creditele overnight la nivelul de 5,60 la sută anual, la depozitele overnight - la nivelul de 1,60 la sută anual."

Responsabilii de la Banca Națională au mai decis micșorarea rezervelor obligatorii cu două puncte procentuale atât pentru cele în lei, cât și pentru cele în valută. Prin aceste măsuri BNM intenționează să stimuleze în continuare cererea agregată, să încurajeze consumul, investițiile și echilibrarea economiei naționale. Efectele se vor transmite în perioada următoare prin scăderea ratelor de dobândă la credite și depozite. Anca Dragu a vorbit și despre rata inflației, care s-a redus în luna martie până la 3,9 la sută, fiind cu 0,3 puncte procentuale mai mică față de luna decembrie a anului trecut. Potrivit BNM, inflația a scăzut mai mult decât s-a așteptat. Diminuarea a fost cauzată de prețurile reglementate, scăderea tarifului la gaz în februarie curent și întârzierea ajustării tarifelor la servicii medicale.

ANCA DRAGU, guvernator BNM: "Cererea dezinflaționistă, reducerea prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, recolta bogată din anul trecut, micșorarea unor tarife la serviciile comunale și compensațiile pentru resurse energetice oferite populației în perioada rece au contribuit la diminuarea inflației. Măsurile stimulative de politică monetară de până acum, ajustarea politicii fiscale și unele șocuri sectoriale adverse au atenuat descreșterea inflației."

Prognozele Băncii Naționale arată că cererea externă va fi în continuare mai joasă decât mediile istorice, iar inflația externă va coborî spre țintele stabilite de băncile centrale. Ratele de politică monetară vor scădea mai încet decât s-a așteptat, a mai menționat Anca Dragu.

Opinia ta contează. Comentează!