La 9000 de kilometri depărtare de casă
Trăim în pace 10 noiembrie 2022, 19:55 | 49801

Aproape 9000 de kilometri o despart de baștină, dar se simte ca acasă aici, la Chișinău. În cadrul proiectului „Trăim în pace!”, astăzi vă prezentăm istoria lui Yerie. S-a născut și a crescut în Africa de Vest, înconjurată de culoare, tradiții și obiceiuri, pe care nu le uită. Însă așa i-a fost sortit - să-și continue viața pe alte meleaguri.

Yerie Mary Kamara s-a născut în Sierra Leone, într-o familie cu cinci copii. Acolo a făcut cunoștință cu soțul său, un italian. În scurt timp, familia a venit la Chișinău. Primul lucru, pe care l-a remarcat a fost vremea! Neobișnuit de rece pentru oamenii din regiunile calde.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Vremea a fost rece. Nu era frig, dar nici cald. Pentru copii a fost neobișnuit, pentru că niciodată nu au ieșit din Sierra Leone până atunci. Chiar și în Italia, unde am fost, era mai cald. „Mamă, e foarte frig!”, spuneau ei. Le-am răspuns că se vor obișnui."

Locurile care ne par obișnuite, precum parcurile, au fascinat în special copiii. Picilor le place mult aici. Și-au făcut și prieteni.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Primul lucru pe care mi l-au spus este că nu le este dor de casă, pentru că aici nu este deconectată lumina. În Africa, este un mare noroc să ai electricitate 24 din 24."

Un avantaj despre care vorbește Yerie este că niciodată nu s-au simțit discriminată sau privită cu ochi răi. Dimpotrivă, oamenii sunt curioși să-i cunoască.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Mereu există o persoană lângă mine, la bancă sau șa farmacie, gata să mă ajute. Cineva dintre cumpărători, vânzători. Oamenii vorbesc engleza. Sunt norocoasă."

Iar ca să se simtă ca acasă, a adus din Sierra Leone mai multe lucruri, care-i amintesc de Africa, de cultura ei bogată.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Așa cum vedeți, îmi place mult să port ”ankara”, cu care mă mândresc. Aceasta a fost făcută în Sierra Leone de către un designer local. Ne place să ieșim în evidență prin hainele noastre."

Copiii săi își fac studiile în română, iar Yerie recunoaște că abia o învață. Se străduie să păstreze limba nativă. Apropo, în Sierra Leone diferite triburi au graiuri diferite. Yerie, de exemplu, face parte din tribul kurango-madingo.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Avem un dialect local, pe care îl vorbim cu toții și ne înțelegem. Se numește krio. Este o engleză stâlcită, amestecată cu franceza, spaniola și portugheza."

Față de unele lucruri, totuși, are un dor nebun.

YERIE MARY KAMARA, originară din Sierra Leone: "Îmi plac bucatele de aici, dar îmi e dor de mâncarea africană. Nu mă pot obișnui cu asta și nici nu o pot găsi aici. Singurul lucru pe care îl pot găsi aici pentru a prepara ceva autentic sunt arahidele, untul de arahide. Acasă, facem supă de arahide. Este singurul fel de mâncare, pe care îl pot face aici. În rest, nimic."

Pentru a se integra mai rapid, Yerie a devenit membru al Clubului Internațional de Femei. În cadrul acestuia sunt organizate diverse evenimente, la care participă femei de diferite naționalități. Președintele Clubului este soția ambasadorului ucrainean.

OLESEA ȘEVCENKO, președinte, Clubul Internațional de Femei: "Avem două scopuri. Primul este să ne cunoaștem țara, Republica Moldova, să o iubim precum o iubesc moldovenii. Pe de altă parte, facem proiecte internaționale de caritate."

Totuși, modurile în care trăiesc europenii și africanii sunt absolut diferite. Culturile se deosebesc enorm, spune Yerie. Ultima dată, aceasta a fost acasă, în Sierra Leone, în 2020, și abia așteaptă să-și revadă familia în această iarnă.

Opinia ta contează. Comentează!