Percheziții în casa lui Boris Gâlcă
Justiţie 26 septembrie 2023, 19:54 | 727

O nouă lovitură pentru Boris Gâlcă, fostul șef al Direcției asistență socială a Primăriei Chișinău. Ofițerii Direcției Naționale Anticorupție din România au descins astăzi în locuința acestuia din Predeal, județul Brașov.

Procurorii DNA au efectuat percheziţii la solicitarea Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, într-un dosar privind gestionarea fondurilor obţinute din surse externe destinate refugiaţilor din Ucraina. Casa din Predeal se află în proprietatea lui Boris Gâlcă și a Feliciei Rotaru, ambii cetățeni ai Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al DNA. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente, care au fost transmise autorităților de la Chișinău pentru continuarea cercetărilor.

Imobilul din Predeal nu figurează în declarația de avere și interese personale, depusă de Boris Gâlcă la plecarea din funcția de șef al Direcției asistență socială a Primăriei Chișinău. Potrivit surselor noastre confidențiale, pe lângă casa din județul Brașov, Gâlcă ar mai avea acolo și o afacere. Este vorba de compania Mountain Residence SRL, cu sediul în Predeal. Perchezițiile au avut loc în cadrul dosarului delapidării fondurilor externe destinare refugiaților ucraineni, deschis în luna mai curent. Boris Gâlcă este bănuit de abuz de putere.

ANUNȚUL DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE: "Ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din Republica Moldova, s-au desfășurat mai multe activități într-o cauză ce vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” destinate refugiaților din Ucraina."

Boris Gâlcă a fost șeful Direcției asistență socială a Primăriei Chișinău și e considerat un apropiat al actualului primar Ion Ceban. Gâlcă a demisionat din funcție la scurt timp după ce a fost reținut de procurorii anticorupție, pentru că ar fi prezentat date eronate privind numărul de beneficiari și bunurile distribuite refugiaților ucraineni. Banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuite și depozitate parțial la imobilul din Predeal, în loc să ajungă la cetățenii ucraineni.

VASILE PLEVAN, adjunct interimar al șefului Procuraturii Anticorupție: "Într-adevăr, Procuratura Anticorupție a transmis o cerere către comisia rogatorie în România pentru a verifica anumite averi. - Dosarul privește delapidarea de fonduri externe destinate refugiaților? - Da. Sigur, este o normă care i-a fost incriminată. În funcție de rezultatul acțiunilor de urmărire penală întreprinse pe teritoriul României se va decide asupra bunurilor care vor fi identificate. Dumnealui i s-a adus la cunoștință învinuirea și probabil își dă seama de conduita și spectrul de acțiuni, pe care le întreprindem noi în România. Din câte știu, el nu-și recunoaște vina. A povestit anumite circumstanțe, dar vina nu a recunoscut. Suma prejudiciului este în proces de stabilire a fost dispusă o expertiză în acest sens."

În ziua de 4 mai curent, ofițerii CNA, procurorii și ofițerii de investigație au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău. La domiciliul lui Boris Gâlca, ofițerii au găsit un aspirator, două cuptoare cu microunde, saci de dormit, opt cutii cu tacâmuri și mai multe seturi de produse alimentare. Anterior, șeful CNA, Iulian Rusu, a menționat că în dosarul de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților figurează 11 persoane. În prezent, dosarul se află la faza de urmărire penală.

Opinia ta contează. Comentează!