Oamenii lui Șor, în fața instanței
Justiţie 26 octombrie 2023, 19:39 | 569

Ședința de judecată în dosarul celor șapte indivizi, care urmau să provoace dezordini în masă în timpul protestelor organizate de Partidul Șor, declarat neconstituțional, a fost amânată pentru data de 3 noiembrie. Anterior, procurorul de caz a prezentat în instanță mai multe probele din dosar. Avocații celor șapte consideră că aceste probe nu sunt suficiente pentru a demonstra vinovăția clienților lor.

În ședința precedentă acuzatorul de stat a prezentat în instanță mai multe înregistrări care, potrivit acestuia, ar demonstra vinovăția celor șapte tineri, aflați acum pe banca acuzaților. Este vorba despre mai multe înregistrări video, dar și înregistrări ale unor apeluri telefonice, făcute la fața locului de către un agent secret. Probele surprind membrii grupului în timp ce ar fi pus la cale acțiuni de destabilizare în timpul manifestațiilor stradale.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror: "Au fost examinate rezultatele măsurilor speciale de investigație, interceptările telefonice unde inculpații discută cu mai multe persoane din afara țării, de unde aceste acțiuni erau coordonate și au fost indicate sumele de bani cu care urmau să fie remunerați. Sunt anume persoane, care acțiunile de urmărire penală în privința lor continuă. E vorba de persoane de influență din afara Republicii Moldova. Este din Federația Rusă, orașul Moscova."

Potrivit procurorului Dumitru Ștefârță, capul grupării ar fi fost inculpatul Andrei Baciurin, care acum se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Venit din Rusia, acesta ar fi desfășurat acțiuni de instruire pentru declanșarea dezordinilor în timpul protestelor organizate de Partidul Șor. Fiecărui membru al grupării i-a fost promisă o remunerare.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror: "Din ceea ce am examinat, este evident că Baciurin urma să primească indicații la fața locului în funcție de circumstanțele care urmau să se desfășoare. Ei au fost aduși și pregătiți fizic pentru ca eventual să acționeze în interesul unei persoane care trebuiau să participe la protest. S-au vehiculat sumele de la 1500 de dolari, cinci mii sau zece mii de dolari în funcție de aportul fiecăruia."

Avocații inculpaților invocă nulitatea probelor, deoarece nu ar fi clară proveniența lor.

GEORGETA LUPEA, avocat: "Din toate probele prezentate în instanța de judecată, nu se dovedește implicarea celorlalte persoane la comiterea infracțiunii ce privește dezordinile în masă. Clientul meu s-a prezentat în Chișinău cu o zi înainte doar cu un singur motiv - de a participa într-adevăr, căci conform Constituției Republicii Moldova, clientul meu are dreptul să se deplaseze liber pe teritoriul țării. De aceea, ca să demonstreze că clientul meu a avut careva tangențe cu această infracțiune, va fi foarte complicat mai ales că probele lasă de dorit."

Pe 11 martie curent, poliția a reținut 25 de indivizi, dintre care șapte au fost plasați în arest. Potrivit anchetei, cei vizați urmau să formeze zece grupuri, de la cinci până la zece persoane, care să fie cazate pe mai multe adrese din Chișinău. Bărbatul venit din Federația Rusă, Andrei Baciurin, urma să meargă la fiecare adresă și să desfășoare acțiuni de instruire pentru organizarea destabilizărilor în timpul protestelor organizate de Partidul Șor.

Opinia ta contează. Comentează!