Averea cu bucluc a procurorilor - Jurnalul Săptămânii, 17 Iulie
Cei mai mulți procurori au în proprietate imobile luxoase și mașini scumpe. În cele mai multe cazuri, prețul acestora depășește considerabil veniturile declarate legal. La fel ca mulți alții, procurorii recurg la diferite șiretlicuri, indicând donații din partea rudelor sau diminuând cu mult prețul bunurilor, de care se folosesc. În această ediție am analizat declarațiile de avere și interese depuse la ANI de către șefii procuraturii Sângerei și celei de la Drochia.
Ion Roșca este procurorul șef al procuraturii raionului Sângerei din iulie 2016. Din anul 2011 și pană în anul 2016, Roșca a activat în procuratura raionului Râșcani. În declarația sa de avere și interese pentru anul 2020, Ion Roșca a indicat un salariu de 290. 741.70 de lei obținut de la Procuratura Generală, iar soția sa a adus un venit de 195. 133.91 de lei, obținut de la Biroul Vama Nord. Tot în anul 2020, familia procurorului a obținut venituri din alte surse, în sumă totală de 6 mii 488 de lei. Pentru a afla detalii despre achizițiile procurorului șef al raionului Sangerei, am mers la locul de muncă al acestuia, dar Ion Roșca ne-a ordonat să ieșim afară.
Am așteptat zece minute în hol și am bătut iar la ușa procurorului raionului Sângerei.
Între timp, am mai răsfoit declarația de avere și interese depusă de către Roșca, la ANI și aflăm că familia procurorului deține cinci terenuri agricole, pe care le-a cumpărat în anul 2019 cu aproximativ 95 de mii lei, dar și un teren intravilan, obținut prin donație.
Roșca indică în declarația de avere că în anul 2012 a primit, prin donație, un apartament de 59,6 metri pătrați. Iar în 2020, familia procurorului și-a procurat un apartament de 106,8 metri pătrați, de un milion de lei, participând în Programul ”Prima casă”. Bunul imobil s-ar afla într-un bloc nou din orașul Bălți.
În timp ce îl așteptam pe procurorul Roșca, aflăm din actul depus la ANI că acesta deține trei automobile - un autoturism KIA Picanto, obținut în anul 2017 cu 20 de mii lei, în timp ce pe site-urile specializate o astfel de mașină costă cel puțin 2000 euro. Roșca indică că în anul 2020 și-a cumpărat un Volvo XC90 cu 120 de mii lei, cam 6 mii de euro. Pe același site, o astfel de mașină costă 8-9 mii de euro.
Ion Roșca afirmă că deține încă o mașină Volvo XC90, care i-a fost dată în folosință gratuită în anul 2020. Pe piață, prețul unui astfel de autoturism depășește 13 mii euro. Roșca ar fi indicat în declarația de avere și interese achiziții cu prețuri ireal de mici pentru bunurile mobile. Am insistat să vorbim cu Ion Roșca, dar el s-a eschivat de la discuție.
Și pentru că adresa electronică indicată pe această foaie era scrisă neclar, am bătut încă o dată la ușa procurorului din Sângerei.
În timp ce încercam să aflăm detalii despre averile procurorului șef, o locuitoare a orașului Sângerei aștepta și ea în hol. Ea ne-a spus ce problemă are la Procuratură. Acum trei luni, s-a pomenit cu mașina avariată, în timp ce staționa într-o parcare din centrul orașului.
Peste câteva zile, poliția din Sângerei i-a expediat un răspuns total neașteptat.
Pe Daniela Crâșmari am întâlnit-o luni la poarta procuraturii raionului Sângerei. Femeie cu trei copii minori acasă, ea își căuta dreptate prin instituțiile statului.
Daniela Crâșmari nu se lasă bătută. Spune că va angaja un avocat și va merge în instanță. Până atunci, zice femeia, mai încearcă să discute cu procurorul șef al raionului Sângerei, Ion Roșca.
După ce am plecat din sediul procuraturii raionului Sângerei, Ion Roșca ne-a sunat de câteva ori. Apoi a expediat un mesaj, pe care îl redăm: ”Dna Cristina. La moment careva întrebări referitor la declarația de avere și interese personale nu au parvenit pe adresa electronică personală, pe care am oferit-o, astăzi 12.07.2021 ora 13.00 la solicitarea dvs. r.10 [email protected], probabil sunteți cointeresată de a vă oferi o adresă electronică oficială, astfel vă expediez și pe cea de serviciu [email protected]”.
Am expediat pe adresa electronică oficială a procurorului patru întrebări. Ulterior, procurorul a venit cu mai multe precizări, dar fără a da răspunsuri clare. Ion Roșca a ezitat să ne răspundă care a fost prima tranșă, pe care a plătit-o la bancă în 2020, când și-a procurat apartamentul în valoare de un milion de lei. Roșca afirmă că cel de-al doilea apartament pe care îl deține l-ar fi primit prin donație, de la părinți. O altă întrebare a fost de ce a indicat un autoturism Volvo XC 90 cu valoarea zero lei. Roșca spune că ar fi primit acest bun prin folosință, în bază de procură. Roșca nu ne-a explicat cine a fost acea persoană, care i-a dat o mașină de peste 13 mii de euro în folosință.
Ultima întrebare pusă procurorului a fost câte credite a luat la bănci și cum achită lunar. La această întrebare, procurorul Ion Roșca nu a răspuns însă a indicat că soția sa ar fi primit în ultimii doi ani 963.415 de lei venit obținut de la locul de muncă, un venit ce, în opinia procurorului, ar justifica achizițiile din ultima perioadă.
Am fost nevoiți să căutăm declarațiile de avere și interese ale familiei Roșca pentru anul 2019-2020. Pentru anul 2019, Roșca a indicat că a primit un salariu de 280.350.98 de lei, iar soția sa - 185. 540.45 de lei. Un simplu calcul ne arată că venitul familiei a constituit puțin peste 465 mii lei. Însă în anul 2019, familia Roșca procură cinci terenuri agricole evaluate la aproape 100 mii lei, deci bugetul a fost micșorat. Ulterior, pentru 2020, familia Roșca indică un venit de 485 mii lei, însă își procură un automobil de 120 mii lei, și rămâne cu aproximativ 365 mii lei. Din această sumă, familia Roșca a achitat prima rată la bancă pentru un apartament în valoare de 1 milion de lei și urma să facă plăți pentru alte două rate creditare. Nu este clar cu ce bani a rămas familia Roșca pentru cheltuielile de rutină. La această întrebare nu am primit răspuns.
În schimb, Ion Roșca a expediat un text pe adresa electronică a redacției Jurnal TV: ”Conducându-se de prevederile Codului Deontologc al jurnalistului din Republica Moldova art. 1.7 vă atrag atenția că în cazul discursului critic la adresa unei persoane publice se acordă prioritate-interesului public. Astfel, rog să determinați gradul interesului public față de declarația mea de avere și interese personale, care oricum este plasată pe situl oficial www.ani.md și cred eu necesită o tălmăcire suplimentară a datelor furnizate. Respect pluritatea de opinii, doar atunci când se face în mod onest, legal, echidistant, fără implicarea intereselor manipulatorii în adresa demnității-profesionalismului persoanei mele. Conform art. 2.10, 2.18, 2.19, 2.32, 5.1 din Codul Deontologic al jurnalistului din RM îmi rezerv dreptul ca în cazul încălcărilor anumitor drepturi-obligații să apelez la organele pentru orice acțiune abuzivă din partea presei la adresa mea. Cu respect, Ion Roșca”.
Viorel Tureac devine procuror-șef al Procuraturii raionului Drochia, pentru un mandat de cinci ani, în mai 2020. În ultimii 12 ani, Tureac a fost procuror în cadrul procuraturii municipiului Bălți. Iar șapte ani a deținut funcția de șef. Conform declarațiilor de avere și interese personale pentru anul 2020, Viorel Tureac a primit un salariu de 274. 728.13 de lei obținuți de la Procuratura Generală. Tureac nu indică niciun venit obținut de soția sa. Dacă e să răsfoim declarația de avere a procurorului raionului Drochia, aflăm că acesta deține o avere de aproape un milion de lei. Pentru a afla detalii și de despre averea procurorului din Drochia, ne-am deplasat la fața locului.
Ulterior, secretarul procuraturii raionului Drochia l-a anunțat pe șef că este căutat de echipa Jurnal TV.
În timp ce subalternul lui Tureac primea indicații la telefon, noi am răsfoit declarațiile de avere ale procurorului pentru anul 2018, 2019, 2020. Ne-a atras atenția o diferență în costul bunurilor imobiliare ale familiei Tureac. De exemplu, din declarația pentru anul 2018 aflăm că un apartament de 66.2 metri pătrați, procurat în 2007 cu 177. 203 de lei, același bun în 2020 costă 44.301 de lei. Garajul de 26.5 metri pătrați costa în 2018 55.383 lei, dar în 2020 același garaj costă 27.692, practic în jumătate. În anul 2016, familia Tureac procură un apartament de 99.7 metri pătrați, cu 621. 068 de lei, într-un bloc nou dintr-un sector select al orașului Bălți. În declarația de avere pentru 2020, același bun costă 310. 534 de lei. În același bloc, Tureac își procură o încăpere de 56,2 metri pătrați, cu 193.900 de lei, doar că și sumă acestei achiziții în 2020 a suferit modificări. Acum costă 96. 950 lei. În 2016, Tureac mai procură un garaj de 25.3 metri pătrați cu 162.017 de lei. În 2020 suma a fost micșorată pană la 81.009 de lei.
Chiar dacă Viorel Tureac deține un apartament și mai multe încăperi într-un bloc nou, acesta rămâne la evidență într-un alt apartament, dintr-un alt bloc primit de la stat.
Dacă e să facem un simplu calcul, în declarația de avere și interese pentru anul 2018, Viorel Tureac a indicat bunuri în valoare de peste 1 milion 420 mii lei. Aceleași bunuri costă, în declarația de avere și interese pentru 2020, puțin peste 800 mii lei. Nu cunoaștem dacă Autoritatea Națională de Integritate a pornit sau nu un control pentru declararea unor prețuri ireal de mici pentru imobile și automobile, declarate de către procurori.
La capitolul bunuri mobile, Viorel Tureac scrie că a vândut un automobil BMW cu 168. 232.00 de lei. Ulterior și-ar fi cumpărat o mașină Honda CR-V cu 259. 325.00 de lei, în timp ce întreg salariu pentru anul 2020 a constituit 274 .728.13 lei.
Reieșind din calcule, familiei Tureac le-ar fi rămas cam 15 mii lei pentru fiecare lună pentru supraviețuire.
Potrivit unor surse confidențiale, feciorul procurorului Viorel Tureac ar deține un hostel în orașul Iași. Informația a fost confirmată doar parțial de către procuror.
Fiul lui Viorel Tureac deține și un apartament în orașul Iași. Procurorul a confirmat acestă informație și spune că fiecare dintre membrii familiei a participat cu bani pentru noua achiziție.
În 2020, când activa la procuratura orașului Balți, Viorel Tureac s-a opus categoric cazării medicilor din România, veniți să ajute în lupta cu coronavirusul, motivând că odată ce cadrele medicale vor îngriji de cei infectați cu Covid 19 la Spitalul Clinic din municipiu, vecinătatea lor ar putea fi periculoasă pentru el și familia sa.