A început tipărirea buletinelor de vot
Politic 9 octombrie 2024, 20:08 | 532

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul constituțional și alegerile prezidențiale, care urmează să fie distribuite secțiilor de votare din țară. Buletinele sunt tipărite pe hârtie opacă, mată și au culori diferite - gri afumat pentru prezidențiale și violet pentru plebiscit.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Vor fi tipărite aproximativ 2,8 milioane de buletine de vot pentru alegerile prezidențiale și tot atâtea pentru referendum. Din numărul total, peste patru milioane vor fi în limba română și puțin peste un milion vor fi în limba rusă. Este pentru prima dată când sunt tipărite buletine în limbile găgăuză, ucraineană, romă și bulgară."

Costul unui buletin de vot este de 72 de bani pentru alegerile prezidențiale și 76 de bani pentru referendumul constituțional. Cheltuielile pentru întregul tiraj ajung la aproape 4,2 milioane de lei. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a explicat ce se va întâmpla dacă unul dintre cei 11 concurenți la prezidențiale va părăsi cursa electorală după tipărirea buletinelor de vot.

ANGELICA CARAMAN, președinte CEC: "Dacă ne vom pomeni în această situație, se va recurge la procedura standard, când birourile electorale vor aplica ștampila retras în dreptul candidatului respectiv."

Buletinele de vot tipărite vor fi distribuite birourilor electorale ale secțiilor de votare prin intermediul consiliilor electorale de circumscripție. La aceste alegeri vor putea să participe pentru prima dată 42 de mii de tineri care au atins majoratul și au dreptul la vot.

Opinia ta contează. Comentează!