Mai mulți agricultori au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de acțiunile autorităților
Social 18 decembrie 2024, 20:13 | 114

Agricultorii care au manifestat azi în fața Guvernului își vor continua mâine protestul. Fermierii spun că discuțiile cu ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga, au fost sterile. De partea cealaltă, șefa instituției afirmă că legea privind măsurile de sprijin ar urma să fie votată până la finalul sesiunii parlamentare. Agricultorii cer aprobarea urgentă a proiectului de lege privind susținerea fermierilor afectați de secetă, prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la finele anului viitor, dar și achitarea restanțelor la subvenții pentru anul trecut.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: "Deși am încercat și încercăm în continuare să avem o discuție constructivă cu Guvernul, discuția de astăzi cu Ministerul Agriculturii nu cred că au dat mari rezultate. Manifestarea noastră este autorizată începând cu ora 11:00 până la ora 15:00. Agricultorii nu mai cred promisiunilor și cu siguranță dacă legea nu va fi votată, o să fie luate cu totul alte măsuri de către agricultori. Și cred că la proteste nu vor mai ieși numărul pe care l-ați văzut dumneavoastră astăzi, dar vor ieși un număr mult mai mare de agricultori."

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, speră ca legea privind măsurile de sprijin să fie votată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

LUDMILA CATLABUGA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Legea privind măsurile de sprijin privind seceta din 2024 este în proces de avizare. Sper în următoarele zile să urmeze votarea în lecturi și să intervenim cu avizul, așteptăm o să fie avizul generalizat al ministerului. Despre subvenții am menționat și cu părere de rău avem fondul de subvenționare limitat. Și precum spune legea în limitele acestui fond au fost debursate o bună parte din dosare."

De dimineață, înainte de întâlnirea cu ministrul Agriculturii, fermierii au manifestat în fața Guvernului. Protestatarii au încercat să intre în clădirea Guvernului, iar tentativa s-a lăsat cu îmbrânceli

SERGIU PURCĂREANU, agricultor, Ștefan Vodă: "Am venit să ne scoatem drepturile. Ce a fost promis să ne ofere, deoarece numai promisiunile și legile nu mai lucrează. Suntem în faliment. Subvențiile din 2023 tot le așteptăm și nu mai vin."

DANIEL LEAHU, agricultor, Drochia: "În primul rând am venit pentru a ajuta alți agricultori să beneficieze de legea moratoriului și să nu ajungă în stare de insolvabilitate. Ne interesează prelugirea licențierii importului. Ne interesează să putem beneficia de acciza la motorină care a fost promisă, de subvențiile care după regulament trebuie să fie achitate în maxim 60 de zile, dar noi avem întârziere încă din 2023."

SERGIU STEFANCO, agricultor, Căușeni: "Un singur lucru am cerut, ca să avem o ședință în care să fie toți factorii de decizie a acestui stat, începând de la președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, ministrul Agriculturii, președintele comisiei pe agricultură, domnul Alexandru Trubca, guvernatorul băncii naționale, o ședință cu asociația noastră și asociațiile care împărtășesc doleanțele noastre."

Fermierii solicită aprobarea urgentă a proiectului de lege pentru depășirea crizei secetei în redacția deputatului Alexandru Trubca. În afară de aceasta, sunt alte patru revendicări.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: "Am înaintat cinci propuneri generale care vrem să le discutăm inclusiv cu Guvernul pentru ca ramura agricolă să nu se oprească din a funcționa, dar să funcționeze mai departe. Prima este adoptarea acestei legi care noi am elaborat-o împreună cu parlamentul. A doua din ele este prelungirea importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, ca să fie licențiate aceste importuri. Rambursarea accizelor pentru 2024. Și ultima revindecare ține de implementarea instrumentelor de garantare de stat pentru ca agricultorii să poată funcționa mai departe."

Fermierii mai cer achitarea restanțelor la subvenții pentru 2023. Potrivit lui Alexandru Bădărău, acestea s-ar ridica la circa 400 de milioane de lei. Potrivit ministrului Agriculturii, Ludmila Catlabuga, instituția a analizat revendicările și toate se află pe ordinea de zi a ședințelor Guvernului și Parlamentului.

LUDMILA CATLABUGA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Tot ce a făcut ministerul pentru susținerea agricultorilor a fost evident. Dacă vorbim despre Legea secetei, avizele au fost comasate în scurt timp și au fost prezentate ca aviz generalizat. Acum avem o inițiativă înregistrată în Parlament de către deputați și ceea ce facem, suntem în dialog strâns pentru urgentarea și aprobarea acestei legi."

Ludmila Catlabuga a mai transmis că au fost elaborate soluții imediate pentru unele revendicări, iar pentru altele sunt mecanisme care implică efort din ambele părți. De altfel, proiectul de lege privind susținerea fermierilor afectați de secetă este pe ordinea de zi a ședinței de joi a Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!