Oamenii din regiunea transnistreană au intrat în noul an fără apă caldă, gaz și cu mai puțină lumină
Social 1 ianuarie 2025, 20:28 | 617

Oamenii din regiunea transnistreană au intrat în noul an fără apă caldă, gaz și cu mai puțină lumină. Exporturile de gaze naturale rusești prin conductele din epoca sovietică care trec prin Ucraina către Europa au fost oprite în această dimineață, începând cu ora 7:00. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Energiei din Ucraina. Cea mai afectată țară în urma acestor decizii rămâne a fi Republica Moldova. Malul drept al Nistrului are, deocamdată, și energie electrică, și gaz.

Gigantul rus Gazprom a oprit livrarea de gaze către regiunea transnistreană sub pretextul unei datorii de 709 milioane de dolari, pe care ar avea-o Chișinăul față de Rusia. În același timp, Ucraina a anunțat că de astăzi sistează tranzitul gazului rusesc către țările blocului comunitar.

GHERMAN GALUȘCENKO, ministrul ucrainean al Energiei: "La ora 07:00, în interesul securității naționale a fost oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul Ucrainei. Ucraina a informat în mod corespunzător partenerii străini despre aceasta. Am oprit tranzitul gazului rusesc. Este un eveniment istoric. Rusia pierde piețele, va suporta pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a renunța la gazul rusesc."

Până la 31 decembrie 2024, regiunea transnistreană primea zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaze rusești, iar din aceste volume erau asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiune și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură începând cu anul 2025. Din cauza întreruperii livrărilor de „combustibil albastru” din Rusia, compania „Tiraspoltransgaz” a suspendat miercuri furnizarea de gaz către centralele termice de pe acoperișuri care asigură încălzirea, la casele private din orașe, sate și comune. În blocurile de locuințe fără sisteme de încălzire autonome gazul va fi menținut pentru gătit. Unii locatari ai blocurilor mai pot utiliza gazele disponibile în rețele pentru a-și prepara mâncarea, până când presiunea în sistemul de alimentare va scădea la un nivel critic.

RECOMANDĂRILE „TIRASPOLTRANSGAZ”: "Este strict interzisă scurgerea apei din calorifere în timpul iernii. Robinetele de apă caldă trebuie să fie închise. Conectați doar surse alternative de încălzire electrică din fabrici. Cel mai bine este să plasați încălzitoarele electrice sub ferestre. Astfel, schimbul de căldură va fi cel mai eficient și uniform. Nu este permisă încălzirea de la plitele pe gaz sau electrice. De asemenea, este recomandată izolarea geamurilor."

Lipsa gazului se înregistrează și în localitățile controlate de autoritățile constituționale, dar care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu gaz din regiune - Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. Mai vulnerabile rămân satele Varnița și Copanca, care, pe lângă dependența de gaz, sunt conectate și la aceeași sursă de energie electrică provenită exclusiv din regiune.

Acum două zile, Chișinăul a declarat că este gata să ofere ajutor umanitar regiunii transnistrene, dar Tiraspolul a refuzat, a anunțat președintele Maia Sandau. Aceasta a condamnat Kremlinul pentru șantaj și alimentarea conflictului transnistrean înainte de alegerile parlamentare din vară.

Autoritățile de la Chișinău au instituit starea de urgență în domeniul energetic și au recurs la măsuri de economisire a energiei electrice.

Amintim că „Moldovagaz” a anunțat că a luat act de decizia „Gazprom” și a informat că a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025. Mai mult, „Energocom” va suplini necesarul de consum de curent pentru luna ianuarie cu producție locală și cu importuri din România. În aceste condiții, în următoarele zile, tariful la curent ar putea fi majorat de către ANRE.

Opinia ta contează. Comentează!