Pe o stradă din orașul Ungheni este o casă care se evidențiază de toate celelalte imediat ce o zărești
Făcut acasă 24 iulie 2021, 20:29 | 6106

A transformat casa străbunicilor într-o locuință de poveste. Este opera Nataliei Bzovii din Ungheni, pasionată de pictură și de tradiții. A reușit să păstreze interiorul casei, mobilierul și, foarte important, câteva icoane moștenite, costumul de mire și rochia de mireasă ale foștilor stăpâni. Acum, porțile Casei memoriale ”Moș Pantelii”, cum îl chema pe străbunicul Nataliei, sunt deschise pentru toți.

Pe o stradă din orașul Ungheni este o casă, care își sare în ochi. Pe scaunul de la poartă, pictat în diferite culori, ne aștepta Natalia Bzovii, o tânăra de 20 de ani, care a și restaurant locuința.

NATALIA BZOVII, artist plastic: "Eu am avut așa un vis să îmi fac așa o căsuță, nu știu cum s-a îndeplinit. Bunica a venit cu ideea să o restaurăm, am văruit, am făcut podul."

Natalia a visat să aibă o casă, în care să domine elementele tradiționale românești. În această casă au trăit străbunicii Nataliei, apoi bunicii și un unchi. Când a moștenit casa, Natalia a pictat poarta, gardul, ușile, prispa, până și pietrele din curte. Atunci când are în mână peria și vopseaua, ea pierde noțiunea timpului, pentru că pictura îi aduce liniștea sufletească.

NATALIA BZOVII, artist plastic: "Mă inspir din natură, dar aș vrea să nu se înțeleagă unde-i ușa, unde-i casa, să fie tot floare și culoare."

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Pe prispa casei Natalia a pus o masă veche de scris. S-a inspirat din cărțile lui Ion Creangă. Pe masă găsim două caiete unde pot lăsa impresiile toți cei care au trecut pragul casei. Mesajele vor putea fi citite și peste ani."

Își găsește doza de inspirație în cărți, în călătoriile sale prin satele și orașele românești sau prin muzee.

NATALIA BZOVII, artist plastic: "Am fost în România la Muzeul Țăranului și m-am uitat pe fereastră la o căsuță și mi-am zis că asta este ceea ce eu vreau să fac."

A bătut la porțile oamenilor și îi ruga să îi dea obiectele vechi, pe care le aveau prin curți sau prin poduri.

NATALIA BZOVII, artist plastic: "Ne aflăm în Casa țăranului, aici vedem Casa mare și casa mică, unde trăiau. Pentru că în casa mare nu se trăia, era doar pentru sărbători. Toate lucrările pe care le vedeți sunt manuale, le-am găsit prin podurile și curțile bătrânilor. Eu le-am luat, le-am restaurat le-am pus în rame și le-am făcut ca niște lucrări oficiale."

Unele obiecte îi sunt aduse de prietenii familiei sale, care cunosc despre pasiunea Nataliei. De exemplu, a primit în dar o carte veche de peste... o sută de ani.

NATALIA BZOVII, artist plastic: "Această carte este din 1870 și am găsit chiar și o ștampilă unde scrie Regatul României cu poza lui Carol I."

Natalia Bzovii are încă multe planuri. Anul acesta merge la facultate în Sibiu, unde va studia patrimoniul cultural. De casa memorială vor avea grijă părinții Nataliei și aceasta rămâne în continuare deschisă pentru vizitatori. Natalia ne-a povestit că își dorește să restaureze acoperișul casei, să-l facă din paie, așa cum era pe vremuri, dar nu are încă banii necesari.

Opinia ta contează. Comentează!