Diferite crize și costurile exagerate au fost, și rămân, principalele probleme în calea oamenilor de afaceri
Social 18 februarie 2025, 20:35 | 84

Diferite crize și costurile exagerate au fost, și rămân, principalele probleme în calea oamenilor de afaceri. Mulți renunță, fiindu-le frică de pierderi. Alții - nu. Printre aceștia din urmă e și familia Tronciu din satul Pereni, care a pus pe roate o vinărie, în urmă cu cinci ani. În tot lanțul de producere, energia este veriga cea mai sensibilă, spun gospodarii, dar de când au instalat panouri solare, tot procesul merge strună.

Familia Tronciu produce anual zece mii de tone de vin. Controlează procesul cap-coadă. La ai săi 75 de ani, Nicolae Tronciu a înfruntat multe greutăți, dar spiritul de gospodar i-a prins bine mereu.

NICOLAE TRONCIU, vinificator: "Noi la 60 de ani, am suflecat mânecile, pe iarbă verde, am venit cu nevasta aici și ne-am apucat de lucru, am cumpărat terenul. Noi suntem țărani din talpă și am trecut prin multe, suntem deprinși cu aceste lucruri, ne străduim să facem economie în toate domeniile. Prin energia solară, prin lămpile LED, avem trei ani de când am pus panourile solare, ne ajută mult mult mult."

Vinificatorul s-a convins între timp că energia solară îi reduce mult din cheltuielile pentru produsul final.

NICOLAE TRONCIU, vinificator: "În afară de aceasta ca ne ajută cu lumina, ne ajută la prețul de cost al produsului, la rentabilitatea acelor pompe, motoare, pe care noi le utilizăm în timpul procesării strugurilor."

Fiica vinificatorului, Diana, spune că decizia de a instala panourile solare a fost luată de comun acord, fără multă tăgadă. Banii economisiți pentru energie electrică sunt acum redirecționați spre alte necesități. Spre exemplu, la procurarea utilajului modern.

DIANA TRONCIU, fiica vinificatorului: "Panourile solare sunt din anul 2022, au trei ani de când sunt instalate, sunt de mare folos al acestei vinării, în domeniul vinificației. De când am pus panourile solare noi facturi nu achităm și cu banii care îî dădeam până la panouri solare, noi am investit în utilaje pentru vin. Aceleași butoaie, banii s-au dus pentru cramă, pentru căsuță, pentru plantația viței de vie, pentru utilajele necesare ale acestei vinării."

Cele opt panouri solare instalate pe acoperișul vinăriei au o capacitate totală de cinci kilowați.

Opinia ta contează. Comentează!