Au apărut primele mărțișoare
Mai mulți meșteri artizani din Strășeni, Călărași sau Ialoveni îi bucură în aceste zile pe locuitorii din Chișinău cu simbolurile primăverii. Totuși, comercianții nu se laudă cu vânzări prea bune, dar sunt siguri că în câteva zile, cererea va crește.
MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Sute de mărțișoare au fost aduse aici, în centru Chișinăului, spre bucuria trecătorilor. Prețurile lucrărilor în roșu-alb încep de la trei lei și pot ajunge până la aproape 200 de lei. Acest mic obiect cu valoare culturală și artistică se oferă în dar persoanelor dragi pe 1 martie, ca să le aducă noroc și sănătate."
Meșterii au adus cu ei diferite modele de mărțișoare, pe care au început să le confecționeze din toamnă, iar acum, înainte de sosirea primăverii, le vând tuturor doritorilor.
Lumea încă nu se grăbește să cumpere, întrucât mai este timp până pe 1 martie, spun vânzătorii oarecum mâhniți.
Mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor, iar dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini. În 2017, mărțișorul a fost inclus în lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Potrivit tradiției, acesta trebuie purtat la piept întreagă lună martie.