Comuna Pepeni are școală de muzică
Mai mulți copii din satul Pepeni, raionul Sângerei, și-au văzut visul realizat la o școală de muzică, inaugurată recent, unde vor învață să cânte la acordeon, pian, vioară sau chitară. „Să deschizi o școală muzicală este o scriere de istorie”, spun oamenii din partea locului.
IGOR DERMENJI, profesor de acordeon: "Pentru un cadru didactic, școala este o viață. Este nu doar o meserie, este chiar viața cu tot ce are mai sfânt un pedagog, cu suflet, cu tradiție, cu emoții, cu trăiri și retrăiri. Noi suntem nespuși de bucuroși de faptul că se deschid școli la noi în țară, mai ales școli cu înclinație artistică."
PATRICIA BÂRSANU, elevă: "Am venit cu niște emoții de bucurie, pentru că în sat la noi, într-o mică comună, s-a deschis o școală de arte. Este o bucurie să înveți un instrument și să fii un mare cântăreț. Familia mea este una mare și toți membrii cântă la un instrument. Tata a cântat la acordeon, sora mea - la pian."
MAXIM BÂRSANU, elev: "Un sentiment de bucurie, deoarece în sfârșit visul meu de mic copil se îndeplinește și am fost foarte bucuros pentru deschiderea acestei școli."
Oamenii se mândresc cu realizările din localitatea de baștină, transmite TV Nord.
La filiala Pepeni a Școlii de arte „Mihai Dolgan” au fost deschise patru clase: acordeon, pian, vioară și chitară.
CRISTIAN CAINARIAN, președintele raionului Sângerei: "Noi ne-am asigurat ca toți copii să aibă acces la educație de calitate și să aibă acces la o infrastructură modernă de educație. Prin această realizare, copii vor avea acces la o școală muzicală și vor putea practica muzica în condiții bune. Pe această cale vreau să mulțumesc și profesorilor care au acceptat, pentru că în mare parte sunt din Bălți și fac naveta săptămânal ca să facă orele de muzică."
OLEG CERNEI, primarul comunei Pepeni, Sângerei: "Avem profesori care sunt absolvenți ai Conservatorului. Avem tot ce înseamnă bucătărie, grup sanitar, avem cazangerie autonomă cu încălzire, adică avem toate condițiile pentru a desfășura activitatea. Avem înscriși 45 de copii, avem și mai mulți doritori, dar nu avem capacitatea. Sper ca noi să asigurăm partea educativă artistică a copiilor din comuna Pepeni, pentru că avem în liceu peste 800 de elevi, iar copii făceau naveta de la Pepeni, Băleșești și Sloveanca la Sângerei și iată acum aceasta este o oportunitate."
Bugetul anual pentru întreținerea școlii se cifrează la 1,8 milioane de lei, inclusiv fondul de salarizare.