Alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor a eșuat astăzi, după ce trei candidați au cerut amânarea Adunării
Justiţie 23 august 2023, 19:58 | 457

Alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor a eșuat astăzi, după ce trei candidați au cerut amânarea Adunării Generale a Procurorilor. Este vorba despre concurenții, care nu au promovat evaluarea Comisiei prevetting și care au contestat decizia la CSJ, obținând câștig de cauză. Ei nu au fost însă admiși în cursă pentru că urmează să fie reevaluați. Astfel, după un schimb de replici procurorii au decis amânarea alegerilor candidaților pentru CSP.

Comisia pre-vetting a admis în concursul pentru ocuparea funcției de membru al Consiliului Superior al Procurorilor șapte concurenți, pentru cele cinci locuri vacante. Este vorba despre acuzatorii Mariana Cherpec, Iuri Lealin, Aliona Nesterov, Dumitru Obadă, Elena Roșior, Eduard Panea și Olesea Vârlan. Alți trei candidați care nu au trecut de Comisia pre-vetting sunt Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și procurorul Anatolie Gârbu. În ciuda faptului că aceștia au contestat decizia comisiei de evaluare și au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție, acuzatorii nu au fot admiși la concurs. Cei trei urmează să treacă din nou prin procedura evaluare, iar atâta timp cât nu există o soluție în privința lor, procurorii au cerut amânarea Adunării. Procurorii au declarat că solicită să fie respectată legea, în caz contrar prețul va fi mult prea mare.

VITALIE CODREANU, procuror: "Nu acționez în numele unui grup de persoane care cumva ar dori periclitarea Adunării Generale de astăzi sau boicotarea căci am auzit și așa opinii. Ca și mulți din această sală eu îmi doresc să avem un Consiliu Superior deja ales. Mentori noștri mereu ne sugerează să respectăm legea și să stabilim adevărul și să fim demni de profesia pe care o exercităm."

CRISTINA GLADCOV, procuror: "Jurământul nostru presupune de a respecta legea și Constituția. Noi am trecut și am parcurs toți pașii ce ține de pre-vetting și ulterior am contestat în instanța de judecată ți la etapa actuală suntem trei candidați care nu avem o decizie. Legea prevede expres că poate fi convocată adunarea generală a procurorilor pentru organizarea alegerilor doar atunci când au fost evaluați toți candidații înscriși."

Procurorul Anatolie Gârbu a adăugat că alegerile membrilor Consiliului Superior al Procurorilor trebuie să fie legale și credibile. Acesta a adăugat că membrii Consiliului Superior al Procurorilor sunt aleși pentru șase ani, iar alegerile trebuie să fie corecte și să fie respectată procedura stabilită de Legea pre-vetting.

ANATOLIE GÂRBU, procuror: "Trebuie să fie mai întâi legale, legitime, corecte, dar nu în ultimul rând credibile. Dacă a fost adoptată o procedură atunci să fie respectată ori care este rostul să acorzi dreptul de a contesta și să obții anumite decizii care nu se respectă."

În replică, procurorul Iuri Lealin, unul dintre candidații pentru Consiliul Superior al Procurorilor, a menționat că legalitatea Adunării Generale a Procurorilor, care a avut loc miercuri, a fost verificată de Curtea de Apel Chișinău și că acuzatorii pot fără probleme să recurgă la procedura de vot.

IURI LEALIN: "Ei tot fac trimitere la faptul că ar fi ilegal să alegem acum Consiliul Superior al Procurorilor. Vreau să vă spun că legea nu prevede expres. Legea a prevăzut că trebuie să fie stabilită data adunării generale în 35 de zile cel mult și CSP legal a stabilit această dată. Acuma legea nu prevede ce trebuie să facem în situațiile în care s-au anulat unele decizii a comisiei pre-vetting. Noi ne-am întrunit legal și noi astăzi putem să alegem CSP-ul."

La fel, procurorul Sergiu Russu a menționat că nu se cunoaște când se va întruni Comisia pre-vetting pentru adoptarea deciziilor în privința celor trei candidați și că aceste incertitudini dau o neclaritate asupra perioadei de convocare a următoarei Adunări Generale a Procurorilor. Russu a vorbit despre necesitatea activității unui CSP funcțional, însă a adăugat că nu-și dorește continuarea alegerilor în circumstanțele actuale, dar nici amânarea lor.

SERGIU RUSSU, procuror: "Realizarea tuturor concursurilor pentru funcția de procurori șefi și funcția de procurori șefi adjuncți , unele din concursuri durează deja de un an de zile. Necesitatea suplinirii unor locuri vacante de procurori de execuție care în prezent sunt peste 130 de cadre lipsă care afectează eficiența unor subdiviziuni."

În opinia procurorului, regulamentul Adunării Generale trebuie schimbat astfel ca să fie găsită o soluție pentru această dilemă.

SERGIU RUSSU, procuror: "Totuși, până la urmă Regulamentul Adunării Generale este acel act prin care noi putem să auto administrăm corect această situație."

Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată miercuri, 23 august, după o pauză de trei ani. Principalul subiect de pe ordinea a fost alegerea membrilor procurori și a supleanților în Consiliul Superior al Procurorilor, dintre candidații care au trecut evaluarea externă.

Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată până la clarificarea situației care îi vizează pe cei trei concurenți. Conform legii, din Consiliul Superior al Procurorilor fac parte cinci acuzatori. Unul este ales din rândul angajaților Procuraturii Generale și patru - din cadrul procuraturilor teritoriale. Din CSP mai fac parte patru reprezentanți ai societății civile, aleși de Președinție, Guvern, Parlament și Academia de Științe, de ministrul Justiției și de președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia ta contează. Comentează!